Осмото издание на най-голямото публично изложение за представяне пред ученици на професии от компании и професионалисти даде възможност на над 2500 младежи и техните родители да станат част от вълнуващо преживяване – интерактивни лекции, дискусии, работилници и атрактивни щандове бяха само част от програмата на „Базар на професиите“ 2022.

В двата последователни дни, 25 и 26 ноември, в София Тех Парк, наши колеги представяха работата на Овергаз с фокус върху професиите на газовия инженер и техник.

Кой обаче от нашите колеги по емоционален начин разказа собствената си история за избор на кариерен път пред младежите, четете в следващите редове.

Христо Панталеев, експерт „Измерване и отчитане на природен газ“, „Овергаз Мрежи“ грабна вниманието с интересен разказ за професионалния и личния си път, както и какво е важно в неговата работа.

„Доставката на природен газ е мащабен процес, особено когато клиентите са толкова много. За да бъде възможна, е необходим трудът на голям брой специалисти.

В началото са геолозите, които правят проучвания на находищата на природен газ. След това проектанти и газови инженери осигуряват неговия добив и транспортиране. Газовите техници изграждат планираната мрежа, както и инсталациите във всеки дом. От точката на добив до крайния потребител газът изминава хиляди километри. Така всеки абонат – домакинство, предприятие, училище или болница получава необходимата енергия.

За да бъде този процес реализиран пълноценно се грижат още много колеги – обслужване на клиенти, сервизни техници, аварийна служба и други. С всички тях, както и изброените по-горе, си взаимодействаме и помагаме всеки ден, за да изпълним своите задачи.“

Така започна Христо и продължи с демонстрация на това как работи и за какво служи разходомерът. Разбира се, нашият колега не пропусна да наблегне на факта, че за да станат добри професионалисти, децата трябва да залягат над химията, физиката и математиката. Призна още, че това не са били най-любимите му предмети в училище, но е проявявал сериозен интерес към тях.

Днес е благодарен, че е полагал целенасочени усилия през годините, за да получи необходимите знания и квалификация и да работи това, което истински го вълнува. Христо сподели още, че е удовлетворен от избора на професия и разкри защо не се страхува от предизвикателствата в работата си:

„За мен е много удовлетворяващо, че успях да се реализирам в специалността, която завърших в университета. Така мога да използвам всички придобити знания, а това оправдава положените усилия. Освен това компанията „Овергаз“ е много голяма, предлага възможност за кариерно развитие и създава предпоставки за контакти с много хора. Задълженията са разнообразни и интересни, като част от тях са свързани с посещаване на съоръжения, като сградни и вътрешни инсталации, газоразпределитени пунктове и други. Разбира се има и трудности. Наричам ги предизвикателства, защото ни мотивират да се постараем повече и да ги преодолеем. Преди всичко работата е много отговорна, тъй като засяга ежедневието на десетки хиляди клиенти. Понякога се налага да работим върху спешни задачи, които не търпят отлагане. Такива са различните неизправности в системата и аварии по мрежата. Споменах работата в екип от много колеги като предимство, но понякога организацията на такъв процес не е никак лесна. Често се изисква и да работим директно с клиенти, всеки от които се нуждае от индивидуален подход.“

След представянето на Христо, децата вече можеха смело да отговорят на някои важни въпроси:

Как се казва уредът, измерващ потреблението на газ?

Колко често се отчита консумацията на потребителите?

Защо потреблението на газ се измерва в кубични метри, а се смята в kWh?

Кои училищни предмети са най-важни за един бъдещ енергиен инженер?

Защо не е опасно да използваме природен газ?

Александрина Георгиева и Даринка Георгиева от „Овергаз Общество“ бяха сред основната движеща сила на събитието. Даниел Пангев, старши експерт „Повишаване на квалификацията“, Димитър Лъжов, главен експерт „Он-лайн комуникации и PR“, Мартин Бояджиев, изпълнителен директор „Овергаз Академия“, Христо Панталеев, Ивелина Абрашева, главен експерт „Битови клиенти“ и Пламена Георгиева, главен експерт „Грижа за клиента“ бяха колегите, които с присъствието, работата и ангажираността си към събитието направиха възможно реализирането му и бяха част от вълнуващото приключение, наречено „Базар на професиите“ 2022.

И тази година хиляди деца от над 25 училища от няколко населени места – София град, Хасково, Копривщица се включиха и пропътуваха пътя до срещата си с професионалисти в различни области, за да научат повече за професиите им.

Припомняме ви пълната програма на събитието и професиите, които бяха представени ТУК.

Повече от 20 водещи компании участваха със свои щандове, лектори или работилници на Базар на професиите 2022. Сред тях бяха Асарел Медет, ДМ България, Enery Bulgaria, Кауфланд България, ЛИДЛ България, Овергаз, ТехноЛогика, СОФ Кънект, Фесто Производство,  Кока-кола ХБК, ТЕЦ КонтурГлобал Марица Изток 3, VMWare, Schneider Electric България, Солвей Соди, Байер България, Българско школо, Център за подкрепа за личностно развитие, Кариерно консултиране и консултиране – София.