Овергаз и тази година подкрепи фестивала за независимо кино So Independent.

Фестивалът неизменно следва своя фокус върху независимото кино като алтернатива и отпор на комерсиализирането на киноизкуството, масовия вкус и плоското съдържание, и отново показва най-стойностните игрални, документални, късометражни, анимационни и спортни филми, показвани на фестивали като Сънданс, Трайбека, в Париж, Лондон, Ню Йорк.

Над петдесет филма от целия свят ще могат да видят киноманите

София Индепендънт Филм Фестивал за 9-и пореден път ще зарадва феновете на независимото кино в дните от 26 октомври до 3 ноември, когато София ще се превърне в център на световното кино. Дом на киното, Люмиер Лидл, Одеон, Г8 и Евро Cинема ще прожектират ленти от 4 континента.

Официалното откриване на фестивала а на 26 октомври в 19:00 часа в кино Люмиер с биографичния филм McQueen, който разказва за живота и кариерата на модния дизайнер Лий Александър Маккуийн – от прохождането му като шивач, през стартирането и управлението на едноименната му линия и чак до ненавременната му смърт. Режисьор на лентата е Ian Bonhôte, а ко-режисьор Peter Ettedgu.

30 филма ще се борят за престижните награди в трите категории: игрален, документален и късометражен филм, а извънконкурсната програма ще ни срещне с най-добрите заглавия от световните кино афиши за последните 12 месеца, старателно подбрани от новия екип на фестивала.

Скот Хилиър – операторът на носителя на оскар Twin Towers ще бъде специален гост на фестивала между 26 и 30 октомври. Нещо повече – фестивалът за независимо кино, организиран от Хилиър, ще бъде партньор на София Индипендънт Филм Фестивал.

Предстои още едно незабравимо издание на So Independent – девет денонощия сън в 24 кадъра.