В средата на месец май ще се проведе тринадесетото издание на Софийския фестивал на науката, организиран от Фондация „Красива наука“ на Британския съвет и Форум Демокрит, под патронажа на Министерство на образованието и науката, в партньорство със Столична община, бизнеса и неправителствения сектор. За четвърта поредна година „Овергаз“ се включва в научното събитие като спонсор и ангажиран партньор.

По време на четирите дни на фестивала (11-14 май 2023 г.) посетителите ще могат да се насладят на разнообразна програма с лекции и впечатляващи химични и физични демонстрации, подходящи за малки и големи. А на щанда на „Овергаз“ ще могат да се запознаят с пътя на газа до домовете ни, както и да научат повече за неговата роля за обществото от гледна точка на науката.

Знаете ли, че основните компоненти на въздуха, който дишаме, са азот, кислород, аргон и въглероден диоксид? Те съставляват 99,97% от газа, който ни дава живот, а неговата чистота е от ключово значение за бъдещето на хората и планетата Земя. За да разберете повече за свойствата на въздуха на теория и на практика, заповядайте на демонстрацията „Стихии – химия на въздуха“ на 11 май от 19.30 ч., водена от химика Мартин Недялков. Събитието е с вход свободен, но изисква предварителна регистрация.

Ако сте любопитни какво още са подготвили организаторите на събитието, разгледайте цялата програма тук. Фестивалът е част от Календара на културните събития на София и събира на едно място академични, корпоративни, международни и медийни партньори в желанието заедно да бъдат представени над 150 събития в две програми – училищна и основна, 40 щанда с демонстрации и експерименти, изложби, научна книжарница и дейности на открито.