Скучна, консервативна, без възможности за развитие… Чували сме го и ние за енергетиката и то не веднъж. В съвременния свят митовете са едно необходимо зло, което да развенчаем. В тази публикация опитахме да опровергаем най-често срещаните предразсъдъци за сектора. Ако ви хрумнат и други, споделете с нас 🙂

5-%d0%bc%d0%b8%d1%82%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-%d0%b5%d0%bd%d0%b5%d1%80%d0%b3%d0%b5%d1%82%d0%b8%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%b0

Мит 1: Енергетиката е скучен отрасъл.

Ако до днес сте мислили така, то трябва да ви разочароваме. Това е един от най-динамично развиващите се икономически сектори. Енергетиката е втора по дял от брутния вътрешен продукт на България след промишлеността и допринася за почти 20% от БВП.

Мит 2: Енергетиците мислят консервативно.

Точно обратното. Иновациите са ежедневие – от умните мрежи за измерване и дистанционен контрол, през разработването на алтернативни източници на енергия, до таргетирането на публики в социалните мрежи. Внедряването на всяка новост е предизвикателство за компаниите, а инвестициите в иновации надхвърлят милиони левове годишно.

Мит 3: Енергетиката е само за инженери.

Повече от 1/3 от служителите в енергийните компании нямат инженерен профил. Те са икономисти, IT специалисти, експерти от сферата на човешките ресурси, екологията, правото. В енергийния бранш работят хора от всички професионални направления, включително хуманитарни науки.

Мит 4: В енергетиката няма поле за развитие.

Стажантски академии, кариерно консултиране, центрове за оценка, менторство, фирмени обучения с вътрешни и външни лектори, участия в семинари и форуми са само част от стратегиите за развитие на човешките ресурси в енергийните компании. Над 20% от стажантите остават на работа след летните програми, като голяма част от тях след време заемат ръководни позиции по проекти и отдели.

Мит 5: В енергетиката работят само 3-4 фирми.

Да, АЕЦ-ът е един и петролната рафинерия в Бургас също, но пък само газоразпределителните дружества у нас са над 30. С развитието на либерализирания енергиен пазар компаниите, занимаващи се с търговия на енергия, вече се множат. Това е добър повод да отправите поглед към възможностите, които пазарът на труда в енергетиката отваря за млади специалисти от всички сфери.

 

* Не забравяйте да ни последвате и в LinkedIn/ OvergasCareers, където ще намерите актуална информация за свободни работни позиции при нас и много полезна информация за кариерно развитие от нашия HR отдел.