Сашо Дончев приветства Майк Помпео в „Овергаз“

Държавният секретар на САЩ ( 2018–2021) Майк Помпео посети „Овергаз“, където се срещна с основателя на българската газова компания Сашо Дончев. Двамата обсъдиха плановете на компанията за доставки на природен газ, в т.ч. втечнен природен газ с американски произход за нуждите на газовия пазар на Балканите.

Г-н Помпео е председател на консултативния съвет на Linden Energy Ltd, която придоби 50% в „Овергаз Инк.“ АД. В срещата участва и Марк Причард – британски политик и член на Камарата на общините. Българо-американското партньорство съвсем скоро ще започне да дава резултат, осигурявайки над 1 млрд. куб. м природен газ годишно. Това беше единодушното мнение на участниците в дискусията.

През май 2022 г. Майк Помпео подкрепи инициативата на „Овергаз“ и Linden Energy, които се включиха в проекта за нов терминал за регазификация на втечнен природен газ в пристанището на албанския град Вльора. Г-н Помпео беше част от делегацията, която посети Тирана, където „Овергаз Инк.“, представлявана от изпълнителния директор Светослав Иванов, подписа споразумение с албанската „Албгаз“. През юли беше подписано споразумение за сътрудничество и с американската Excelerate Energy.

По време на дискусията в София г-н Помпео подчерта, че е „нужно местният добив на природен газ да бъде неделима част от стратегията на България за енергийна сигурност и независимост особено във времена на високи цени на енергията, които влияят негативно на потребителите.“

„Винаги сме вярвали, че свободният, конкурентен и ликвиден пазар е това, от което се нуждаят България и Балканите, и затова неотклонно сме работили за неговото създаване „, отбеляза г-н Сашо Дончев, като допълни, че „стратегически важен и от изключително значение за региона е проектът за изграждане на терминала за втечнен природен газ във Вльора. За съжаление, Албания не е част от инициативата „Три морета“, което не дава възможност да се търси финансиране на проекта по тази линия. Въпреки това той е надежден и ще получи банково финансиране, а срокът за изграждането на първия му етап е не повече от 18 месеца.“

Участниците в срещата подчертаха, че с подкрепата на Майк Помпео партньорството между „Овергаз“ и Linden Energy ще допринесе за превръщането на българската компания в лидер на регионалния пазар на природен газ на Балканите. Основни цели на това партньорство са диверсификацията на доставките и пълната либерализация на пазара.

Сашо Дончев, Стивън Пейн – основател и президент на Linden Energy, Майк Помпео