Съвременният начин на живот, многото ангажименти и натоварено всекидневие не позволяват да отделяме часове наред пред печката, както е било по времето на нашите майки и баби. Днес съвременната домакиня се нуждае от бързи и ефективни средства за приготвяне на храната не само за семейството си, но и при конкретни по-специални поводи.
Приготвянето на специалитети изисква време, умения и познания, с които не всеки разполага. Въпреки това някои лесни, но ефектни рецепти могат да бъдат изпълнени и в домашни условия. По отношение на готвенето природният газ е любимият помощник в кухнята на професионалните готвачи, така и на домакинства в цял свят. Приготвянето на храна със синьото гориво е много по-бързо. Газовите уреди достигат много бързо до желаната температура и изстиват също толкова бързо. Така през лятото не се натрупва горещина в кухнята, а почистването на печката или котлона може да започне без да чакате „да изстине“. Основното предимство на готвенето с природен газ е, че спестявате време – един от най-ценните ресурси днес.
Ако имате повод или просто искате да приготвите нестандартен десерт, който да се хареса на всички, опитайте тази рецепта с фламбирани плодове.
Рецепта за фламбирани плодове
Необходими продукти:
600 гр. плодове – праскови, кайсии, ябълки, сливи.
60 гр. масло
1 с.л. кафява захар
60 мл. коняк, уиски, ром
20 мл. ликьор
натрошени орехови ядки
1/2 килограм сладолед
1. По възможност обелете плодовете чрез потапяне за 10 сек. във вряща вода, махнете им костилките/ семките и ги нарежете на големи резени.
2. В тиган с незалепващо покритие сложете маслото. Веднага щом започне да се топи прибавете и захарта и бъркайте, докато се разтопи и тя.
4. Усилете температурата на котлона и точно преди да загорят маслото и захарта, добавете плодовете. Бъркайте енергично около 30-40 сек.
5. Налейте коняка и ликяора, наклонете леко тигана и от пламъка на газа запалете сместа и я фламбирайте. Ако ползвате само ликьор, трябва да знаете, че той е нискоградусен алкохол и за да може да фламбирате, ще трябва да добавите малко водка.
6. Когато пламъкът в тигана загасне, спрете котлона и добавете половината от орехите.
7. Сервирайте като на дъното на чинията поставите фламбираните плодове, върху тях сладолед, а най-отгоре поръсите с остатъка от ядките.
Добър апетит! 🙂
Празно поле: Имена
Празно поле: Електронен адрес
Празно поле: Коментар
Грешка: Код