Десерт с фламбирани плодове

Съвременният начин на живот, многото ангажименти и натоварено всекидневие не позволяват да отделяме часове наред пред печката, както е било по времето на нашите майки и баби. Днес съвременната домакиня се нуждае от бързи и ефективни средства за приготвяне на храната не само за семейството си, но и при конкретни по-специални поводи.

Приготвянето на специалитети изисква време, умения и познания, с които не всеки разполага. Въпреки това някои лесни, но ефектни рецепти могат да бъдат изпълнени и в домашни условия. По отношение на готвенето природният газ е любимият помощник в кухнята на професионалните готвачи, така и на домакинства в цял свят. Приготвянето на храна със синьото гориво е много по-бързо. Газовите уреди достигат много бързо до желаната температура и изстиват също толкова бързо. Така през лятото не се натрупва горещина в кухнята, а почистването на печката или котлона може да започне без да чакате „да изстине“. Основното предимство на готвенето с природен газ е, че спестявате време – един от най-ценните ресурси днес.

Ако имате повод или просто искате да приготвите нестандартен десерт, който да се хареса на всички, опитайте тази рецепта с фламбирани плодове.

Рецепта за фламбирани плодове

Необходими продукти:

600 гр. плодове – праскови, кайсии, ябълки, сливи.

60 гр. масло

1 с.л. кафява захар

60 мл. коняк, уиски, ром

20 мл. ликьор

натрошени орехови ядки

1/2 килограм сладолед

1. По възможност обелете плодовете чрез потапяне за 10 сек. във вряща вода, махнете им костилките/ семките и ги нарежете на големи резени.

2. В тиган с незалепващо покритие сложете маслото. Веднага щом започне да се топи прибавете и захарта и бъркайте, докато се разтопи и тя.

4. Усилете температурата на котлона и точно преди да загорят маслото и захарта, добавете плодовете. Бъркайте енергично около 30-40 сек.

5. Налейте коняка и ликяора, наклонете леко тигана и от пламъка на газа запалете сместа и я фламбирайте. Ако ползвате само ликьор, трябва да знаете, че той е нискоградусен алкохол и за да може да фламбирате, ще трябва да добавите малко водка.

6. Когато пламъкът в тигана загасне, спрете котлона и добавете половината от орехите.

7. Сервирайте като на дъното на чинията поставите фламбираните плодове, върху тях сладолед, а най-отгоре поръсите с остатъка от ядките.

Добър апетит! 🙂