Софиянци могат да подават до 20 август заявки за преминаване от дърва и въглища на природен газ

Столичната община стартира нов „зелен“ проект, който ще позволи на софиянци, топлещи се с дърва и въглища, да преминат към по-екологично гориво. Проектът, който се финансира по оперативната програма „Околна среда 2014-2020 г.“, поема разходи за смяна на печката. Кандидатите могат да избират между четири варианта за нов енергоизточник – природен газ, централно парно, пелети или ток. Процедурата вече е отворена, а срокът за подаване на заявления изтича на 20 август.
Заявки за кандидатстване се подават в съответната районна администрация по местоживеене. От „Овергаз“ вече съобщиха, че клиентските им центрове в София имат готовност да подпомогнат желаещите в подготовката на необходимите документи.

Пълното име на проекта е „Подобряване на качеството на атмосферния въздух чрез подмяна на отоплителните устройства на твърди горива с екологични алтернативи„. Целите му са две – софиянци да направят своя град по-зелен, а домовете им да станат по-чисти, по-комфортни и по-лесни за поддръжка комфортни, чист и евтин за поддръжка. Отоплението с твърдо гориво – дърва или въглища, е свързано с много битови неудобства и със замърсяване на въздуха с вредни газове и прах. Излишно е да споменаваме планирането на доставката на горивата, тяхното складиране, цепенето на дървата, после и чистенето на печката от въглени и пепел.

Но как да се ориентира човек кой екологичен заместител на печката с твърдо гориво да избере? Ето краткият коментар на експертите от „Овергаз“:

Съвременните пелети са по-малко замърсяващи, но все пак са твърдо гориво, от което вече сме решили да се откажем. Централната топлофикация е ефективно решение, но проблемите с дяловото разпределение и формирането на сметките често създават недоверие у абонатите. Електричеството? Комфортът, който създават климатикът или други електроуреди, е особено осезаем на фона на саждите от старата печка. Не се налага да се чисти, складира и планира. Но остава най-важният въпрос за всяко домакинство – на каква цена получаваме този комфорт?
Природният газ е предпочитан начин за отопление в по-голямата част от част от ЕС и това не е случайно. Чистото синьо гориво носи ненадминати ползи за природната среда и комфорта в дома. Лесно е за ползване и не тежи на семейния бюджет. Цената му в момента е на исторически ниски нива, но дори и преди природният газ беше най-евтиният енергоизточник у нас.
Газификацията на дома осигурява топла вода по всяко време, а благодарение на съвременните технологии можем да командваме инсталацията и градусите вкъщи от разстояние. Потребителят е абсолютно независим от доставчика, сам контролира потреблението си и плаща точно толкова, колкото показва броячът. Тази предвидимост на разходите е улеснение без аналог.

Може да се запознаете с условията на кандидатстване, които са описани на този линк: https://bit.ly/3etgrjm