Единственият фестивал в Европа, съдържащ изцяло документално кино на тема изкуство и хора на изкуството, който Овергаз подкрепя – Master of Art ще се проведе тази пролет – между 7 и 28 април.

Шестото издание на добре познатия ни фестивал се открива на 7 април в 19:00 часа в кино Люмиер с американския филм „Кърт Вонегът – неподвластен на времето“.

Работата по този филм е започнала още преди 39 години, когато младият тогава режисьор Робърт Уейд пише писмо на своя литературен идол, предлагайки му да направи филм за него. Снимките започват през 1988 г. и приятелството, което Уейд и Вонегът формират през десетилетията, е показано във филма. „Кърт Вонегът – неподвластен на времето“ е преди всичко биография на обичан американски автор. Филмът е както отдаване на почит към великия писател, така и вещо въведение в неговия свят за непосветените.

Друг акцент в първите дни на фестивала е филма „Кубрик за Кубрик“ на френския режисьор Грегори Монро. Филмът е рядко трансцендентно пътуване из живота и филмите на легендарния Станли Кубрик, както не сме ги виждали преди. Съдържа непознати интервюта с гения. През 2021 г. „Кубрик за Кубрик“ спечели Международната награда Еми за Арт програми.

Прожекциите ще се проведат в арт кината в София, Пловдив и Варна, Русе и Стара Загора. Организаторите ни обещават още вълнуващи срещи, богата програма и много изкуство в три поредни седмици. Билетите за прожекциите са вече в продажба. Цялата програма може да намерите тук: https://masterofartfilmfestival.com/

Може да видите официалната страница на фестивала, както и да следите предстоящите прожекции на Фейсбук страницата им.

Master of Art е първият международен филмов фестивал на Балканите за художествени документални филми. Представяйки най-добрите документални филми, произведени след 2013 г., в областта на музиката и танца, театъра и киното, визуалните изкуства и фотографията, архитектурата и дизайна и литературата, фестивалът цели да запознае българската публика със съвременните тенденции.
Овергаз подкрепя кинофестивала от самото начало заради неговата висока стойност, алтернативност, непримиримост и ценните послания, които носи с филмите. През 2020 г. компанията ни подкрепи специално категорията „Изкуство и власт“, представяща документални филми за взаимоотношенията между артиста и тоталитарните режими и политиката.