Лятото – най-чаканият и любим сезон! С покачването на температурите се увеличава и броят на пътуващите, сред които най-вероятно сте и Вие. Независимо дали ще пътувате в страната или в чужбина, ако спазвате съветите за икономично шофиране лесно можете да спестите от разходите си за почивка за някои по-приятни неща.

Suveti kak da spestite ot razhodite si za gorivo

Как да спестите от разходите си за гориво за по-приятни занимания. Сн.: www.cameldive.com

1. Скоростта

Спазвате ли ограниченията на скоростта, когато пътувате? А знаете ли, че „лудото” каране увеличава значително разхода Ви на гориво? Трябва да споменем и опасността от възникване на инциденти на пътя, причинени от неразумно високата скорост. Спокойното шофиране, освен разходи за гориво, ще ви спести и неприятни моменти. Когато почивате – почивайте пълноценно, крайната цел на пътуването Ви няма да се премести дори да стигнете час-два по-късно от предвиденото 🙂

Visokata skorost krie mnogo riskove

Високата скорост крие много рискове.

2. Гумите

За някои хора може да прозвучи странно, но гумите също имат влияние върху разхода на гориво. Ако шофирате със зимни гуми през лятото, както и ако те са по-широки от необходимия размер това със сигурност ще се отрази в повишена консумация на гориво от автомобила. Налягането също е от значение – колкото е по-високо, толкова е по-ниско е съпротивлението, респективно и разходът на гориво.

3. Багажът

Често пъти ограниченият бюджет принуждава прекалено много хора да пътуват заедно в един автомобил. Като се добави и техния багаж, неизбежното използване на климатик, отворени люкове и прозорци, разходите за гориво значително се увеличават. Тази широко разпространена практика с цел по-малко разходи всъщност не винаги оправдава липсата на комфорт по време на пътуването.

4. Маршрут

Ако не сте избрали предварително маршрута или шофирате за първи път по него е добре да използвате навигация. Опознаването на маршрута е отлична идея за следващите Ви пътувания по него, но никак не е икономична.

Освен стандартните GPS устройства голяма част от смартфоните вече са снабдени с вградени приложения със същите функции или позволяват безплатно или срещу минимално заплащане да си инсталирате сами. Вижте този кратък списък от „5-те най-добри GPS приложения за Android“, а в статията на PCMag можете да намерите алтернативите за iPhone.

Izpolzvaite navigacia ili GPS prilojenie za telefon

Използвайте навигация или GPS приложение за телефон.

5. Горивото

В дългосрочен план можете да помислите за покупка на набиращите все по-голяма популярност хибридни автомобили, които използват компресиран природен газ. Разходите са значително по-ниски в сравнение с колите, които използват пропан-бутан, например. Големите автомобилни компании продължават да разширяват портфолиото си с коли на метан заради високата им икономичност и еко ползи – емисиите на въглероден двуокис са значително по-ниски.

Volkswagen eco up veche se predlaga i na bulgarskia pazar

Новият Volkswagen eco up!, задвижван от природен газ. Сн.: www.volksvagen.bg

Приятно пътуване и незабравими летни емоции и все пак не забравяйте – Вашата безопасност и спокойствие са на първо място! 🙂