Защо да инвестираме и какво трябва да знаем, когато избираме газов котел – за всичко това и още днес си говорим със Стефан Златев, Търговски представител в Роберт Бош ЕООД.

Stefan Zlatev Bosch_

1. Какъв е препоръчителният период за смяна на котела и в кои случаи се налага това?

Качествените газови котли са конструирани така, че в рамките на експлоатационния си живот да осигуряват висок комфорт на потребителя. Тъй като тези уреди ни доставят топлината в къщи през зимата и топлата вода целогодишно, е нормално да подлежат на амортизация. Решение за подмяна е необходимо да се вземе строго индивидуално според състоянието на уреда, честотата на налагащите се ремонти – дали те са рентабилни или не. Да не забравяме и другия мотив при подмяна на стар конвенционален уред – по–високата ефективност на кондензните газови котли. Така своеобразната инвестиция може да се изплати в рамките на няколко отоплителни сезона.

2. Какви са основните критерии при избора на газов котел BOSCH? Какви въпроси задавате на клиентите, за да предложите възможно най-добрия за тях продукт?

Продуктовата гама на Bosch на българския пазар е широка, като ние се стремим да отговорим на всяка нужда и изискване на крайните клиенти. Критериите за избор на газов котел зависят най-вече от необходимата отоплителна мощност, мястото за монтаж и разбира се не на последно място производителността на топла вода. Всъщност това колко гореща вода са способни да произведат, е една от основните разлики между отделните видове газови котли. Двуконтурният котел, например, захранва константно един до два консуматора на топла вода (душ, мивка) и то според мощността и сезона заради вариращата входяща температура на студената вода, докато едноконтурният чрез загряване на бойлер може да поеме по-големи пикове на консумация, респ. брой точки за едновременно черпене. Качествена разлика в комфорта на къпане предлагат кондензните модулни котли от сериите Bosch Condens 3000 и Condens 5000 FM , които могат да се комбинират и със соларна система, тъй като разполагат с голям запас гореща вода до 210 литра на висока температура и голяма производителност за дозареждане, ако все пак той бъде изчерпан. С други думи, с тях топлата вода никога не свършва.

3. Конвенционален или кондензен котел да изберем?

Кондензен, еднозначно. Делът на този вид котли през последните години нараства значително на българския пазар (има западни пазари, където той на практика е 100%). Това ни радва, тъй като е естествен процес на осъзнаване от страна на потребителите за предимствата на този тип техника. А те не са малко: по-голяма ефективност (до +25% спрямо обикновен котел), по-дълъг експлоатационен живот (заради по-ниските температурни режими, при които работи техниката), повече възможности за прецизна регулация, щадящи природата. Моделите кондензни котли на Bosch дори позволяват управление по външна температура, което допълнително допринася за тяхната ефективност.

Освен тези естествени процеси на пазара от тази есен влизат в сила поредните лотове на европейската Директива за еко дизайн, според които след 26 септември 2015 г. внасяните и произвеждани газови котли в Европейския съюз могат да бъдат само кондензни, снабдени с високоефективни циркулационни помпи. Клиентите, на които им предстои смяна на газовия котел и разполагат с ограничен бюджет, все още могат да се възползват от изгодните ни предложения за конвенционални котли, валидни до края на годината. Те също са с висок процент на полезно действие, работят с минимални загуби, а и най-важното – носят качеството на BOSCH.

4. Какви са отличителните характеристики на газовите котли BOSCH и защо клиентите ги предпочитат?

Освен иновативна Bosch е компания с традиции, датиращи от повече от 120 години. За този не малък период нашите клиенти са свикнали и очакват преди всичко продукти с върхови технологии, висока надеждност и значителна икономия. Вярвам, че успяваме да отговорим на тези високи очаквания.

Съвсем скоро на българския пазар ще излезе и най-новият член на нашата специална продуктова гама газови котли – с нов тип управление, широк диапазон на модулация и подходящ както за малки, така и за големи жилища. С това представяне ще допълним продуктовата ни гама за България, като даваме широки възможности на инсталаторите да напаснат системите спрямо конкретните специфични нужди на всеки краен клиент.

5. Можем ли да спестим повече от месечните си битови разходи при смяна/ замяна на котела?

Да, разбира се. Новите кондензни котли пестят директно от месечните сметки за газ с по-високата си ефективност. Това се усеща веднага от клиентите. Да не говорим, че в периода на гаранцията няма да възникнат непредвидени разходи за ремонти. Така всеки потребител може спокойно да планира месечния си бюджет и да разполага с надежден отоплителен уред у дома.

Още повече, всички газови котли Bosch са с намалени пакетни цени до края на годината, което прави инвестицията сега в тях още по-рентабилна.

* До 23.12.2015 г. можете да закупите подбрана серия конвенционални и кондензни котли от BOSCH с до 20% отстъпка. Вижте тук пълен списък на уредите в промоция – http://bit.ly/1LjCPuX.