Gazov Kotel

Осигуряване на висока енергийна ефективност на Вашето жилище и изборът на подходящ енергоизточник са двете основни стъпки по пътя към ефективния контрол на битовите разходи. Ако сте прочели материала ни и сте започнали процеса по газификация на Вашето жилище, то със сигурност, рано или късно, ще трябва да решите какъв газов котел да изберете за Вашия дом. За да Ви помогнем в избора на оборудване, днес ще Ви запознаем накратко с това какво всъщност представлява газовият котел и кои са основните разновидности.

Какво представлява газовия котел?

Газовият котел във Вашия дом е източникът на топлина и комфорт във Вашия дом, както и в промишлени и обществени сгради. Отоплението в жилищни сгради може да се извършва по два начина. В първия вариант всяко жилище има индивидуален газов котел, а при втория вариант жилищата се захранват от един общ котел. На пазара се предлагат много котли от различни типове и марки. Потребителите, които не са сигурни в избора си, често се доверяват на странични хора. Нашата цел е в достъпна форма да ви дадем необходимата информация, която ще Ви насочи и позволи да избегнете както грешките при избора на котел, така и евентуалните проблеми при неговата експлоатация.

В газовите котли се намира горивната камера, където се извършва подгряването на водата, която достига до радиаторите в жилището, и чрез тях топлината се предава на въздуха в помещенията. По-долу Ви представяме главните характеристики, които са важни при избора на газов котел.

Едноконтурен или двуконтурен котел?

Газовите котли се предлагат в две основни модификации: едноконтурни и двуконтурни.

Двуконтурните котли са предназначени за отопление и подгряване на битова гореща вода (БГВ). Те са по-предпочитани, тъй като са компактни и икономични. Повече за тях можете да научите и от това видео. Едноконтурните котли могат да се използват само за отопление. В този случай  се налага допълнително монтиране на бойлер за подгряване на гореща вода, за което е необходимо място и се оскъпява цялата система.

Изборът между едноконтурен и двуконтурен котел всъщност е избор на начина за подгряване на битовата гореща вода чрез проточен топлообменник в котела или в отделен обемен бойлер.

Икономичност на газовия котел

Основният параметър, определящ икономичността на котела, е неговият коефициент на полезно действие – КПД. КПД на съвременните конвенционални котли е в диапазона 91% – 93%. От друга страна, кондензните котли имат до 10% по-висока ефективност, защото получават топлина от изгаряне на газа и са способни частично да оползотворяват топлината, образувана при кондензацията на водните пари, които се намират в изходящите газове.

Максималният КПД се постига само в нискотемпературните отоплителни системи  (40 – 500С), а в нормалните отоплителни системи (80 – 850С) КПД не надминава 94% – 96%. Въпреки голямото значение на КПД за икономичността на котела, не трябва да се забравя, че котелът е само част от системата за отопление и че високият му КПД е само един от начините да се постигне цялостна икономичност на отоплителната система.

Голямо значение има точността, с която котелът определя температурата на водата в отоплителната система, както и способността му да работи ефективно в температурен режим, съобразен с температурата на външната среда и зададената температура в жилището.

Мощност на котела

Мощността е главният параметър при избора на котел и от нея зависи дали той ще бъде достатъчен за отоплението на Вашето жилище. За да може да се определи котел с каква мощност е необходим на дадено жилище, се извършват конкретни изчисления и според получените резултати се избират подходящият котел и съответните елементи на водно-отоплителната инсталация. Обърнете внимание – недостатъчната мощност на отоплителните тела не може да бъде компенсирана от котел с по-голяма мощност.

За изчисляване на мощността на котела е необходимо да се изготви проект на водната отоплителна инсталация. Проектът включва:

  • изчисления на топлинните загуби на жилището в зависимост от: географско разположение, вид на конструкцията, наличие на изолация, наличие на енергоефективна дограма, етаж и др.;
  • изчисления на хидравличните загуби;
  • спецификация на материалите: тръби, фитинги, отоплителни тела и др.;
  • технологична схема и др.

Важно е да знаете, че в режим на отопление газовият котел се настройва на необходимата мощност спрямо енергийните потребности на жилището и работи на пълна мощност при производството на топла вода за санитарни нужди.

Накратко, ето и основните правила, които е добре да запомните, когато дойде моментът да изберете Вашия газов котел:

  • Не купувайте котел с по-висока мощност от изчислената по проект;
  • Уверете се, че Вашият котел притежава подходящите за Вашия дом функции;
  • Ако искате визуално да контролирате основните параметри на Вашия котел,  изберете такъв, който има термометър и манометър;
  • Запознайте се с производствените характеристики на котела;
  • Преди да купите котела, поинтересувайте се от цените за следгаранционно сервизно обслужване.

Проверете дали фирмата, към която сте се обърнали, е способна в бъдеще да Ви осигури бърз и квалифициран сервиз.

От правилния избор на газов котел зависят Вашият комфорт и спокойствие.

 

* До 30 септември 2014 г. всички настоящи и бъдещи битови клиенти на Овергаз имат възможност да закупят подбрана серия газови котли от ARISTON и BOSCH с до 17% отстъпка от стандартните цени. Всички модели и цени можете да видите тук.