Лятото, освен като сезонът на отпуските, е известен и като най-подходящия период за ремонт и обновяване на жилището с цел повишаване на енергийната ефективност. С тези подобрения едновременно си осигурявате повече удобство и комфорт в дома, а можете и значително да намалите битовите си разходи. Важно е да знаете, че предварителното проучване на конкретните ползи и планирането на подобен тип ремонтни работи могат да Ви спестят много време и средства. Друг вариант е да потърсите помощта на фирми за подобряване на енергийната ефективност, които ще направят одит и ще предложат най-подходящите промени за Вашето жилище.

Една от най-разпространените мерки за подобряване на характеристиките на сградата е цялостното саниране (саниране – лат. “sanno”, лекувам; правя здравословен; освежаване; заздравяване). Голяма част от хората все още смятат, че саниране на сграда и топлоизолация е едно и също. Всъщност процесът саниране включва няколко основни ремонтни дейности, свързани с преустройството на едно жилище като:

  • използване на по-ефективни и екологично чисти енергоизточници;
  • смяна на дограма;
  • полагане на топлоизолация;
  • подмяна на електрическата инсталация;
  • ревизия и при нужда подмяна на ВиК мрежата;

Можете да си спестите цялостното саниране, но ако искате да живеете в по-комфортно жилище и да намалите битовите си разходи трябва да помислите за реализирането на поне една от енергоефективните стъпки по-долу.

Overgas_natural gas

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Смяна на енергоносителя

Смяната на енергоносителя във Вашия дом е стъпка, която в значителна степен може да подобри условията Ви на живот.

Със сигурност имате нужда от тази промяна ако:

  • сметките Ви през отоплителния сезон са твърде високи без да Ви осигуряват желаната топлина;
  • осигуряването, транспортирането и съхранението на гориво през зимата ангажира прекалено много от времето Ви;
  • въпреки високите разходи, нямате постоянно топла вода;
  • не готвите през лятото, защото горещината след използването на уредите е непоносима

Природният газ е екологично чист и ефективен енергоизточник, който освен по-ниски битови разходи може да Ви осигури и така мечтания комфорт и уют в дома. Това са основните причини синьото гориво да е предпочитан енергоизточник за все по-голям  брой домакинства в България. В момента са отворени и няколко програми за финансиране, с които можете да възстановите част от първоначалната инвестиция за газификация.

Smiana na dograma

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Дограмата

Трябва да смените дограмата ако:

  • външният шум влиза в дома Ви напълно свободно;
  • самата дограма се отваря и затваря твърде шумно и трудно;
  • сегашната Ви дограма не спира студения въздух през зимата и топлия през лятото;

Най-големите загуби на топлина са от прозорците. Запълването на фугите около старата дограма, например, е временно решение, с което няма да можете да осигурите по-висока енергийна ефективност на жилището си. Съвременните дограми запазват топлината през зимата и спират слънчевите лъчи през лятото. Освен, че не загрозяват фасадата, те Ви осигуряват и изолираност от външните шумове – предпоставка за пълноценна почивка. Ако решите да инвестирате в смяна на дограмата е най-добре да изберете многокамерна с нискоемисионно „к-стъкло”.

Toploizolacia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Топлоизолация

Полагането на топлоизолацията на фасадата на сградата и обработката на покривното и подпокривното пространство са най-ефективните и често прилагани енергоефективни мерки. Преди да се заемете с топлоизолацията на Вашето жилище трябва да знаете, че е добре да се посъветвате със специалисти кой е най-подходящият за Вашето жилище материал за топлоизолация.

 

* В следващите статии на блога ни очаквайте и повече информация за възможности за финансиране на енергоефективни мерки за Вашето жилище.