През последната година фините прахови частици във въздуха в Монтана са намалели с 1,5 тона. Данните бяха представени на кръгла маса по Интегриран проект „Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух”. Проектът е по програма LIFE-IP CLEAN AIR, с финансовия принос на Програма LIFE на Европейския съюз.

Монтана е един от водещите градове по реализиране на програмата на Европейския съюз. Само 6 общини в страната спечелиха финансиране – София, Бургас, Стара Загора, Русе и Велико Търново. Монтана е най-малката.

Кметът на града Златко Живков представи работата по проекта от началото му през 2018 година, когато са започнали първите проучвания, до сега – последната трета фаза.

За Монтана са осигурени 1 милион 745 хиляди лева. Делът на община Монтана е близо 700 000 лева. По програма LIFE отоплението с по-екологично чисто ще сменят 528 домакинства. 50 вече го направиха по пилотната програма.

Има сключени договори с 232 домакинства за подмяна на старите отоплителни уреди за дърва и въглища с нови, чрез които да се намали замърсяването на околната среда, 10 са отказалите се. Отчетени са първите резултати, които показват, че през последната година фините прахови частици във въздуха на град Монтана са с 1,5 тона по-малко, заяви секретарят на общината Мариус Конов, който е в екипа на проекта. Очаква се по-голям ефект след приключването през октомври 2024 година, тъй като дотогава ще се включат още домакинства за подмяна на старите отоплителни уреди.

Община Монтана изпълнява и втори проект за подобряване качеството на атмосферния въздух, припомни кметът Живков. Той се финансира по оперативна програма Околна среда и дава възможност за подмяна на старите печки и котли с екологични уреди за домакинства от цялата община.