Кое влияе на месечната Ви сметка за природен газ

Основният фактор, който оказва влияние върху битовите Ви разходи, независимо дали говорим за вода или ток е, разбира се, цената. Природният газ е един от най-евтините енергоносители, което го прави все по-предпочитан от българските домакинства. Освен от цената на енергоизточника, месечните битови разходи зависят и от много други фактори.

Неразумното използване на енергията, например, води до по-високи сметки и се отрязва негативно и на състоянието на околната среда. Това е причина за по-високи разходи, с която лесно можете да се справите, като промените някои от навиците си. Има и фактори, върху които не можете да влияете, но е добре да ги знаете. Вижте кои са другите основни фактори, които оказват влияние върху месечната Ви разходи за природен газ.

Площта на жилището

Големината на площта, която отоплявате, е един от основните фактори, които се отразяват върху месечните Ви разходи не само а природен газ, но при използването и на други енергоизточници. Вижте каква е приблизителната разлика в разходите за отопление на база отопляемата площ.

Пример1: апартамент в стандартен жилищен блок до 8 етажа с изолация, поддържане на температура от 20 градуса:

Природен газ                                      Електричество

70 кв.м. – 160 лв.                                70 кв.м. – 233 лв.

100 кв.м. – 210 лв.                              100 кв.м. – 305 лв.

Консумация

За оптимален топлинен комфорт в дома през зимата е приета температурата от 18-20 градуса. Ако се чувствате по-добре при по-високи температури, имайте предвид, че това неминуемо ще се отрази и върху месечните Ви разходи. Едночасовият горещ душ може да е един от любимите Ви начини да релаксирате в края на напрегнатия работен ден, но за затоплянето на водата е необходимо значително по-високо количество енергия. А ако този навик е възприет от всички в домакинството лесно можете да откриете причината за завишените енергийни разходи.

Пример2: ако използвате двуконтурен котел за подгряване на топла вода, 24kW, неговият разход е 2,6m3/ час природен газ

Ако всеки ден членовете на домакинството използват общо един час топла вода, то те изразходват по 2,6m3 на ден, по 30 дни това прави разход от 78m3природен газ само за загряване на водата. Разходът за топла вода зависи и от уреда, с който си я осигурявате. Обемните бойлери, например, дават почти два пъти по-нисък разход при същото потребление.

Пример3: апартаментът от пример 1, но при поддържане на температура от 23 градуса – разликата е почти +10% на разходите за отопление.

Природен газ                                      Електричество

70 кв.м. – 170 лв.                                70 кв.м. – 248 лв.

100 кв.м. – 224 лв.                              100 кв.м. – 326 лв.

Времето

В зависимост от мястото, където живеете, времето може да изиграе ключова роля върху потреблението Ви на природен газ. Ако зимата е студена е естествено Вие да употребявате по-голямо количество енергия за отопление. Обратното, при по-мека зима консумацията Ви е по-малка. Според някои експерти дори по време на дъждовни дни в топъл сезон също сме по-склонни да консумираме повече енергия.

Изолация

Лошата изолация на Вашето жилище също може да е причина за високи енергийни разходи. Старата или некачествена дограма и лошо уплътнените врати и прозорци са причина за по-голямото количество топлина, от което Вашето жилище има нужда, за да компенсира липсата на качествена изолация.

Пример:

Разходи за отопление на апартамент в стандартен жилищен блок до 8 етажа, поддържане на температура от 20 градуса

С изолация:

Природен газ                                      Електричество

100 кв.м. – 224 лв.                              100 кв.м. – 326 лв.

БЕЗ изолация:

Природен газ                                      Електричество

100 кв.м. – 248 лв.                              100 кв.м. – 361 лв.

Настройка на газовия котел

При правилна настройка, газовият колет работи с максимална ефективност, което намалява разходите Ви и консумацията на природен газ с около 10%. Освен че осигурява по-малки разходи, добре настроеното оборудване Ви гарантира сигурна експлоатация и по-дълъг живот на уредите.

Използване на седмичен програматор

Монтирането на седмичен програматор води до намаляване на потреблението с до 25%. С монтирането на този уред можете да програмирате вътрешната температура в отоплените помещения и да намалите значително разходите си. Той Ви дава пълен контрол над употребяваното количество енергия и Ви позволява да програмирате температура, която искате.

* В изчисленията е включено използавнето на седмичен програматор. Цените на енергоизточниците са актуални към 1.8.2013 г.

 

Имате въпроси, свързани с използването на природния газ? Пишете ни в Twitter 🙂