Заедно с електроенергията, твърдите горива и ТЕЦ, дървените пелети са друг енергоизточник, използван за отопление и подгряване на водата от българските домакинства. Употребата им обаче няма да Ви осигури икономична е ефективна енергия – вижте защо.

coverp1

Мит: Използването на дървени пелети за отопление не замърсява дома и се отразява добре на природата

Истина: Дървените пелети за отопление представляват пресовани под високо налягане дървесни частици, слепени във формата на малки цилиндрични парчета. Както при употребата на дърва и въглища, използването им също води след себе си остатъчна пепел, която трябва да се почиства. За съжаление няма как да пропуснете този момент, защото ефективността на инсталацията зависи от поддържане на чиста горивна камера и комин. Използването на дървен материал за отопление естествено оставя своя негативен отпечатък и върху околната среда.

При използването на природен газ няма нужда да почиствате – той се доставя директно до дома чрез газоразпределителна мрежа. Чисто и екологично!

Мит: Инсталацията на пелети е много евтина

Истина: Освен пелетно помещение, което трябва да обособите, разходите само за котела са поне 3000-4000 лева. Към това перо трябва да добавите и разходите за самия енергоизточник. Той варира според личното потребление и площ на жилището.

Закупуването на газов котел може да Ви струва много по-малко. Не е необходимо да заплащате цялата инвестиция за газификация на жилището веднага – можете да използвате специализирани кредитни продукти за повишаване на енергийната ефективност в дома, както и да се възползвате от безвъзмездно финансиране на газификацията на Вашия дом.

Мит: Отоплението и подгряването на водата с пелети е евтино

Истина: Според данни в медиите ако отоплявате и подгрявате водата в апартамент от 70 кв.м. трябва да отделите около 870 лева за сезона. Тази сума може да скочи ако използвате некачествени пелети. Всички тези разходи трябва да платите предварително, като има вероятност по средата на сезона да Ви се наложи да допълните количествата пелети в случай, че първоначално предвидените не стигнат.

Колко ще Ви струва отоплението и подгряването на водата за жилище от 70 кв.м.? Данните от сметките на нашите клиенти за миналия отоплителен сезон показват, че потребителите на газ, обитаващи жилища от 70-90 кв. м. са платили средно 530 лева.

 

Разберете повече за възможностите за газификация на Вашия дом на gas.overgas.bg.