„Каква е тази диамантена корона?“ попита Адриан на 12г., „Но тя наистина ли изглежда така? Еха!“ , учудено попита друга млада изследователка, все още ненавършила 11 години. Тези и много други въпроси се задават, докато доц. Николай Христов показва важна част от геодезически инструмент, която подпомага процеса по изследване на структурата на скалите.

„Как би изглеждал светът без геодезисти?“, „А какво прави природният газ и как се добива?“, „Защо е важно да имаме бюджет?“ – отговори на тези въпроси търсеха децата на служителите на Овергаз по време на инициативата „Гордея се с труда на моите родители” на Българската мрежа на глобалния договор на ООН (повече за инициативата ще откриете в края). В деня на народните будители Овергаз отвори вратите си за 30 деца, част от голямото семейство на компанията. С пъстра и интензивна програма, денят започна с приветствие от изпълнителния директор на „Овергаз мрежи“ АД – г-н Кирил Марковски. Той поздрави младежите за избора им да бъдат част от инициативата,  желанието да се запознаят с професиите в компанията и ги провокира да научат нови и вълнуващи детайли за работата на своите родители. След кратко запознаване децата имаха възможност да развият уменията си за работа в истински екип и да тренират начините за взимане на решения. Запознаха се и със света на парите и бюджетите с част от финансовите специалисти на Овергаз – Илина Димитрова и Мирена Карабелова. Те имаха за задача да измислят собствена валута и да изработят банкнота, която да им донесе сладки награди и сертификати.

Учениците имаха възможност да навлязат надълбоко и в тематични професии като газов инженер, геолог и геодезист. Успешно трасираха терен, работиха с геоложки чук и компас, запознаха се с различни минерали и разбраха как и къде се формира природният газ. След кратка почивка и възможност за опознаване децата се включиха в работилници по химия, електроника и роботика. Най-малките гости на компанията експериментираха и успешно осъществяваха  вълнуващи химични опити. По-големите изследователи имаха възможността да създават собствени платки и малки прототипи, докато учеха защо е важна последователността в една електрическа (и всяка друга) верига и какво се случва, когато разменим + и – в нея.

През целия ден децата записваха послания към бъдещото си „аз“ като част от „капсулата на времето“, представяйки си каква ще бъде тяхната професия след 30 години. В края на деня изработиха картички с послания – коя е тяхната мечтана професия, защо избират точно нея, какви умения трябва да развиват и какво трябва да правят за да постигнат мечтата си. Денят приключи с отлично настроение и много научени уроци, както повелява всяка добра компания!

 „Гордея се с труда на моите родители“ е инициатива на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН, която се осъществява за 10 поредна година в страната. Повече информация за нея и Мрежата можете да намерите тук.

„Гордея се с труда на моите родители“ е и първото от серията събития за ранно професионално ориентиране на деца и младежи. Второто и заключително събитие е „Базар на професиите“, което ще се проведе на 25 и 26 ноември 2022 в София Тех Парк. Овергаз, а също и останалите участници в инициативата, ще разкажат отново за ключовите си професии, но вече за всички желаещи деца, младежи и родители. Всички посетители на базара ще могат да се срещнат със специалисти от различни професионални сфери чрез инсталации, работилници, демонстрации и презентации безплатно. Очакваме ви!