Колегата ни Ники Христов прикова вниманието в интригуващ разговор за професията на геолога

На 26 и 27 ноември 2021 г. се проведе осмото издание на „Базар на професиите“, организиран от Българската мрежа на Глобалния договор на ООН. 15 компании с визия за бъдещето и специални гости представиха увлекателно 30 професии, които ще са ключови в следващите години. Повече от 2000 зрители проследиха „на живо“ разговорите на професионалистите, като най-голям интерес привлякоха професиите от света на информационите и новите технологии – специалист киберсигурност, облачен инженер и разработчик на видео игри; VR, business intelligence и роботика.

Най-много зрители през двата дни събра разговорът „Бъдещето принадлежи на предприемчивите“, в който беше представена философията на предприемачеството.

„Предприемачите са тези, които създават предприятие или организация, с идея и в крайна сметка носят промяната. Така човечеството се развива векове наред. Именно затова и тяхната роля за обществото е изключително важна.”, сподели Огнян Траянов, председател на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН.​​

Любопитни за децата и младежите се оказаха професията на учителя, на геолога, както и разговорът с актрисата Йоана Темелкова, косплейъра и дизайнер Ирина Цапрева и Доника Ризова в ролята на писател. Те насърчиха младите зрители да вярват в себе си, да преследват мечтите си и да не се отчайват от трудностите, които неминуемо изникват пред тях.

Виртуална среща с Папи Ханс беше изненада за всички посетители на Базара на професиите. Той представи професиите на аквизитьор, маркетинг мениджър, регионален мениджър продажби, специалист склад, стоково снабдяване и нови продукти в Lidl Bulgaria. Гост в студиото беше и Рая Цветкова, Мениджър изграждане на работодателска марка в Lidl Bulgaria, която насърчи зрителите да търсят неуморно нови възможности за реализация.

Обичайно „родителската среща“ не е сред любимите семейни ангажименти, но по време на Базара темата, посветена на „Кариерната подкрепа на ученици – как и кога да помагаме без да пречим?“, събра много зрители. Срещата се проведе с участието на Гергана Раковска от Фондация на бизнеса за образованието, кариерен консултант, работещ с младежи. “Слушайте децата си!”, сподели тя като съвет към родителите и даде насоки как да водят ефективна комуникация със своите деца, как да се справят с промените в желанията им, но и отправи послания към децата, свързани със смелостта да откриват новото.

“Семената, които посяваме с Базара на професиите, разцъфтяват – първите участници от преди 7-8 години вече са студенти в съзнателно избрани университети и специалности. Щастливи сме, че ние, Българската Мрежа, заедно с все повече компании-участници, отново имаме възможност да срещнем младите хора с толкова всеотдайни професионалисти и да им помогнем с избора на професионален път. Тези срещи са удовлетворяващи и зареждащи и за споделящите,и за младежите”, споделиха организаторите на Базара на професиите.

Събитието не само затвърди позицията си на най-голямото изложение за кариерно ориентиране на деца и младежи в ученическа възраст, но се оказа интересно и за трудно впечатляващата се аудитория от възрастова група между 18 и 24 години.

„Базар на професиите“ и тази година включваше срещи с експерти, гостуващи в истинско професионално студио, организирано за събитието в ТехноМеджикЛенд, видео разходки в компаниите участници и дискусионни разговори за бъдещето на професиите с участието на утвърдени специалисти. Интервютата и дискусиите водиха убедително младите журналисти от TeenStation Яна Панайотова Пеева, Яна Ц. Пеева и Димитър Фердинандов.

Тази година в „Базар на професиите” участваха компаниите Асарел-Медет, Българско школо, ДЗИ, Инвестор Медия Груп, Кауфланд,Лидл, Минно-геоложки университет, ОББ, Овергаз, Солвей Соди, Софийски Университет, ТЕЦ КонтурГлобал Марица Изток 3, ТехноЛогика, Транспрес, Фесто производство, VMware.

Пълното качествено съдържание с всички представяния, видеа и дискусии можете да намерите на страницата на „Базар на професиите“ в сайта на Българската мрежа и в профилите ни във FB и YouTube.