С приближаването на зимните месеци все по-актуален става въпросът за най-добрия начин за отопление на дома. Според спецификата на жилището, местоположението и конкретните Ви желания има различни начини, с които можете да си осигурите нужното количество топлина през зимата. Отоплението, което избирате за зимните месеци, е важно да не Ви изненадва с високи месечни разходи, но и наистина да осигурява необходимата топлина.

За да проверим кое е наистина най-доброто решение за отопление на Вашия дом през зимата направихме сравнение между отоплението с климатик, твърди горива – дърва и въглища и природен газ.

Отопление с климатик

На пръв поглед отоплението с климатик изглежда приемлив вариант, но като се вземат предвид високата цена на електрическата енергия, както и някои негови недостатъци, това съвсем не го прави най-добрият начин за отопление на Вашия дом. Все пак използването на климатик предоставя известни удобства и комфорт, основно свързани с липсата на замърсяване в дома, сравнително лесната му употреба и възможността да се използва за охлаждане на жилището през лятото. Но недостатъците са далеч повече. Един от основните минуси на климатиците е движението на въздушната струя в помещението, която ако е насочена директно срещу хората в стаята, може да стане причина за неприятни настинки не само през зимата, но и през лятото. Друг голям недостатък на отоплението с климатици е загубата на топлинна мощност, когато температурите навън паднат под нулата. През най-студените зимни месеци няма как да разчитате на този начин за отопление, защото при минусови температури, независимо от градусите, които задавате от дистанционното, климатикът не може да Ви осигури нужната топлина. Разбира се, това са основните проблеми при стандартните климатици, които можете да избегнете ако имате възможност да инвестирате в инверторни. Средната цена за един уред (а Вие ще имат нужда от климатик за всяко помещение, което възнамерявате да отоплявате) е между 1500-2000 лв., което прави около 6000 лв. за тристаен апартамент. Тъй като самите уреди не са малки трябва да предвидите и място, за да монтирате съответно вътрешните и външните тела. И да се надявате на зима без много студени дни :).

Дърва и въглища

Над 20% от участниците в последното проучване за удовлетвореността на нашите клиенти са преминали от използването на твърди горива към природен газ. Отоплението с дърва и въглища е може би най-замърсяващият за природата начин за отопление. Количеството вредни емисии при използването на въглища, например, е почти 3 пъти по-високо, отколкото при използването на природен газ. За по-ефективното използване на твърдите горива трябва да изберете система за отопление, съобразена с вида и размера на Вашия дом – камина с или без водна риза или котел. Употребата на твърди горива за отопление безспорно създава уют и топлина в дома, на който можете да се насладите ако Ви остане време от неприятните задължения, свързани с този вид енергоизточници. Използвайки дърва и въглища, трябва да имате готовност да осигурите и заплатите предварително нужните за зимния сезон количества. Трябва да ги транспортирате, нацепите и подредите в специално обособено място за съхранение. Неприятните допълнителни задължения, които получавате с решението да използвате твърдо гориво, включват и редовното почистване, защото дървата и въглищата са замърсяващ енергоизточник не само за околната среда, но и за Вашия дом. Решите ли да използвате дърва или въглища, освен съответния разход, трябва да предвидите и много време за транспортиране, обработка и почистване преди и след употреба.

Отопление с природен газ

Липсата на добре развита газоразпределителна мрежа все още възпрепятства достъпа до природен газ на част от населението в страната. Добрата новина е, че процентът желаещите да се газифицират непрекъснато расте, което създава добра икономическа основа за развитие на мрежата.

Ако искате да заявите желанието си за газификация на вашия дом можете да го направите като изпратите попълнено Заявление за присъединяване на [email protected].

Най-голямото предимство на отоплението с природен газ пред това с климатици и твърди горива е във възможността да използвате природния газ не само за отопление, но и за готвене и топла вода. Не е нужно да осигурявате и заплащате предварително нужните количества; да транспортирате и чистите преди и след употреба. Не е нужно да се притеснявате дали ще „свърши” и дали „ще ви стигне”. Част от хората смятат, че газовата инсталация и уреди са скъпи, но всъщност, само за отопление на 3 стаи с качествени климатици ще трябва да инвестирате около 6000 лв., докато с газов котел, чиято цена е близо четири пъти по-ниска, отоплявате целия дом, осигурявайки си допълнително топла вода и енергия за отопление. Безопасността при използването на природен газ е гарантирана от интегрираните съвременни системи за сигурност.

Отоплението с природен газ е най-добрият избор за измните месеци.

Независимо с какво ще се отоплявате тази зима, не забравяйте, че върху месечната сметка за отопление често влияние оказват и други фактори, най-важният от които е размера на Вашата консумация и дали можете да употребявате енергия ефективно.