%d0%b7%d0%b0%d1%89%d0%be-%d0%b4%d0%b0-%d0%b8%d0%b7%d0%b1%d0%b5%d1%80%d0%b5%d0%bc-%d0%bf%d1%80%d0%b8%d1%80%d0%be%d0%b4%d0%b5%d0%bd-%d0%b3%d0%b0%d0%b7-%d0%b0-%d0%bd%d0%b5-%d1%82%d0%b5%d1%86

На прага на зимата един от най-актуалните въпроси е осигуряването на ефективно отопление чрез енергия, която не изисква непосилни разходи – не само вкъщи, но и на местата, където прекарваме голяма част от деня – работа, училище или детска градина. Използването на услугите на топлоелектроцентралите – по-известни у нас като ТЕЦ – е един от разпространените начини за осигуряване на топлина. Но не и най-ефективният.

Вижте защо трябва да използваме енергията от природен газ, а не от ТЕЦ за ефективно отопление през зимата.

  1. Няма сезонност

Помните ли онези първи дни на октомври, когато времето „внезапно“ застудя и единственият източник на топлина бе вентилаторната печка? И следващата сметка за ток? История, която се повтаря всяка година по това време при потребителите на ТЕЦ заради изискванията за пускане на централното отопление. За разлика от тях, газифицираните домакинства могат да ползват отопление в домовете по ВСЯКО време на годината! Единственият критерий е личният топлинен комфорт.

  1. Плащате само това, което потребявате

Загубите при доставянето на енергия от ТЕЦ са значително по-големи, в сравнение с газификацията. Според експерти 30% от енергията, която заплащат клиентите на топлофикационните дружества, не е реално потребена от тях енергия, а т.нар. „загуби“ по мрежата. При използването на природен газ плащате наистина това, което потребявате, подробно описано във всяка месечна фактура. За разлика от потребителите на топлофикациите…

%d0%b3%d0%b0%d0%b7%d0%b8%d1%84%d0%b8%d0%ba%d0%b0%d1%86%d0%b8%d1%8f-%d0%b2%d0%bc%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%be-%d1%82%d0%b5%d1%86

  1. Пълен контрол над топлината

Забелязали ли сте как парното се усилва или намалява само през различните часове на денонощието? Вероятно да. Единственият начин за контрол на топлофицираните жилища е посредством вентил на самия радиатор. За разлика от тях, газифицираните домакинства могат много по-прецизно да контролират отоплението на жилището при всяка външна температурна промяна, включително и когато не са у дома.

  1. Не сте потърпевши от действията на съседите

Често се случва клиентите на топлофикационните дружества да плащат за действията на своите недобросъвестни съседи. При газификацията на няколко домакинства в една сграда, в зависимост от избрания вид инсталация, има възможност за индивидуално отчитане на потребеното количество енергия, като върху крайната сметка не се отразява потреблението на съседите.

Ползите от употребата на природен газ са не само за тези, избрали синьото гориво като източник на отопление на дома. Възможността да имаме сигурен и надежден източник на топлина е валидна и за болници, училища, детски градини. Замяната на традиционни енергоносители като нафта, твърди горива и ТЕЦ в обществено-административните сгради е доказано ефективен начин за намаляване на разходите, увеличаване на енергийната ефективност и по-малко вреди за околната среда. В това вече са се убедили над 4700 учебни заведения, които използват природен газ за отопление.