Какъв енергоизточник за отопление използвате? На този въпрос можете да дадете отговор в панела „Анкета“ от дясната страна на блога ни. По-важното, на което бихме искали да обърнем внимание днес е защо природният газ се превръща в предпочитан енергоизточник за отопление, в сравнение с добре познатите ни ел. енергия, ТЕЦ и твърди горива. Ето какви са конкретните му предимства пред всеки от другите енергоизточници.

Природен газ и електроенергия

Започваме с най-важното – цената. В момента 1 кВтч от електроенергия за битови потребители струва 0,186 лв., докато за същото количество енергия за газифицираните домакинства заплащат близо 2 пъти по-малко или 0,099 лв. Така годишните разходи при използването на електроенергия, в сравнение с домакинствата, които потребяват природен газ, са двойни. Средната годишна сметка на едно домакинство, което се отоплява на ток е около 1600 лв., докато за същото газифицирано жилище разходът е около 750 лв. годишно.

Когато въпросът е ел. енергия или природен газ да не забравяме и чакането – да загрее бойлерът, да се затопли фурната… неща, с които вероятно се свиква, ако нямате друг избор или просто забравяте като се газифицирате 🙂

Природен газ и твърди горива

Използвайки природен газ, не е необходимо да осигурявате и заплащате предварително; да транспортирате и чистите преди и след употреба. Клиентите на природен газ имат опцията да заплащат потребения от тях газ на равни месечни вноски в рамките на цялата година. За природния газ не е нужно да се притеснявате дали ще „свърши” и дали „ще ви стигне”. Дали ще ви излъжат и как ще транспортирате суровината.

В проучване за удовлетвореност на битови клиенти от използването на природен газ в дома * близо 20% от участниците споделят, че са преминали към използването на синьото гориво в жилището си след употреба на твърди горива – дърва и въглища. Факт, който доказва, че все повече хора предпочитат сигурен, лесен за употреба и най-вече чист енергоизточник за отопление и подгряване на водата.

Природен газ и ТЕЦ

За разлика от клиентите на топлофикационните дружества, потребителите на газ не страдат от явлението „режим на топлата вода”. Периодичното спиране на водата, което бе популярно преди години, се случи и през миналото лято, в най-горещите месеци. Стотици хора са принудени да се снабдяват сами с топла вода. Друг неприятен момент е сезонността на отоплението. Клиентите на ТЕЦ могат да отопляват домовете си в определени от дружеството месеци. Това означава, че при резки климатични промени или в преходните месеци те трябва да търсят алтернативни начини за отопление или да чакат някой „да им пусне парното“. При потребителите на газ подобно ограничение на свободния избор няма – всеки може да отоплява дома си когато и колкото прецени. Това е особено важно за семейства с деца – през преходните есенни и пролетни месеци, когато температурите са все още ниски, могат лесно да поддържат жилището топло.

 

Искате ли да научите как да намалите разходите си с до 50%? Разберете на http://spesti.overgas.bg/.