На 27 септември в просторния двор на „Овергаз“ в София се състоя първото по рода си събитие за нашата общност – „Среща с каузи“. Идеята се зароди около месец по-рано – да се организира среща с благородната цел всички от „Овергаз“ да се запознаят с част от каузите и инициативите, които подкрепя компанията, както и всеки да прекара следобеда в компанията на колеги с вкусна лимонада и други изненади.

Събитието се превърна в малък празник. Позитивно настроение, приятни разговори, разтоварваща атмосфера, кинопрожекция, време, в което научихме полезни и интересни факти за дейността на Българската мрежа на Глобалния договор, проектите, получили финансиране по програма „Синева“, създадена и реализирана от нашата компания, срещи с хората, които стоят зад различни инициативи, които подкрепя „Овергаз“. Това е само част от богатата програма на събитието, което събра на едно място нашите ценни и любими каузи.

В своите приветствени думи г-н Кирил Марковски, изпълнителен директор на „Овергаз Мрежи“, поздрави гостите на събитието и се обърна с думите: „Радвам се, че най-после може да общуваме нормално и да бъдем заедно. Времената, в които хората бяха разделени, се надявам, че вече са зад гърба ни.“

Кои бяха каузите, зад които със своята подкрепа стои „Овергаз“ и които участваха в „Среща с каузи“ – 2023?

„Истински мед“

„Овергаз“ подкрепя производството на висококачествен пчелен мед и пчелни продукти, като от 2021 година ежегодно осиновява кошери. Като компания, загрижена за околната среда и природата, през 2022 г. осиновихме три кошера и по този начин подкрепихме отново работата на пчеларите и спасихме над 120 000 пчели. По време на “Среща с каузи“ гостите на събитието имаха възможността да разберат повече за света на пчелите, техните продукти и полезни качества.

Master of Art”

Първият международен фестивал за документално кино на Балканите се подкрепя от „Овергаз“ повече от пет години. Специално за феновете на киното в Аудиториума на „Овергаз“ бе излъчен късометражният филм „Чърчил и филмовият магнат“ – носител на награда за най-добър документален филм в категория „Изкуство и власт“ на фестивала от 2022 г. На филмовия щанд в двора всеки можеше да разговаря за кино и изкуство с българския журналист и кинодокументалист Найо Тицин.

Българската мрежа на Глобалния договор на ООН също бе сред участниците в събитието. На специалния щанд на Мрежата всеки имаше възможност да научи повече за целите на световната организация и за големите глобални проблеми, които стоят в дневния ред на държавите – както тези, свързани с правата на човека, така и онези, насочени към запазване на планетата и околната среда.

Градина „Вдъхновение“

Приказната градина е създадена от сдружение „За децата – 2017“. В градината, намираща се в кв. „Божурище“ (София), младежи в неравностойно положение отглеждат екологично чисти продукти (плодове и зеленчуци), които след това продават със собствени сили. Всички служители на „Овергаз“, припознали се в каузата, станаха доброволци и отидоха до Божурище тази година, за да помогнат в пролетното изграждане на лехи за градината. Сега дойде време и те да ни дойдат на гости – на „Среща с каузи“. Идеята да подкрепим градина „Вдъхновение“ дойде от служител на „Овергаз“ – Ягодка Илиева от Божурище.

Проект „Equilibrium point” (Точка на равновесие)

По време на „Среща с каузи“ сдружение „Дунавско сияние“ представи своя последен арт-социален проект „Equilibrium point” (Точка на равновесие), насочен към творческите заложби на деца в риск. В рамките на месец младежите изработиха над 200 поздравителни картички и плюшени сърца на приятелството, предназначени за хората от „златната възраст“. Проект „Equilibrium point” беше предложен и подкрепен от Овергаз по идея на служител – Емил Георгиев, експерт в Сервизния  център в Русе. На 27 септември пък Овергазци написаха и изпратиха в Русе специални послания към талантливите малки майстори.

Творилница „Арт и скок“

Антоанета Йовчева, която също е част от екипа на „Овергаз“, предложи компанията ни да подкрепи това магично място – творилница „Арт и скок“. Чрез различни дейности, основно работа с керамика, в творилницата се дава възможност на деца от аутистичния спектър и хора със здравословни проблеми да се изявяват творчески и по този начин да преодолеят ограниченията в общуването. „Овергаз“ подкрепи този проект чрез финансиране на необходимите материали (глина, четки, ангоби, глазури), за да продължи да се реализира тази благородна мисия и децата да следват творческия си път. По време на „Среща с каузи“ служителите на „Овергаз“ имаха възможността да работят на истинско грънчарско колело, да се докоснат до глината и да сътворят свои лични съдове.

Смислено и вдъхновяващо – това беше определението, което дадоха участниците за „Среща с каузи“. Да се докоснеш, да усетиш, да почувстваш и преживееш определена кауза, се оказа най-важното, с което си тръгнаха гостите на събитието.