На нас, консуматорите, работата на професионалните готвачи или „chefs“ ни изглежда по-скоро като изкуство, а не просто приготвяне на храната. Истината е, че тази професия изисква много труд, отдаденост и интерес. Задълбочени познания както за различните видове храни, но и тяхната обработка и приготвяне. Едва на последно място се нарежда умението да създаваш естетически издържани на вид ястия.

Готвене на природен газ

Все пак има начин и ние, обикновенит хора, да готвим като истински шеф готвачи.

Много хора по света се вдъхновяват от работата на известни професионални готвачи, опитвайки да превърнат досадната дейност в нещо повече от готвене, в приятно и разтоварващо хоби. Едно от нещата, които повечето хора правят, в опитите си да постигнат нови кулинарни върхове, е не друго, а именно…смяната на енергоизточника, с който готвят! Преминаването от ток на газ драстично променя резултата от готварските усилия, казват запознати. Газовите уреди не само загряват по-бързо и работят по-добре, но също така са и по-лесни за почистване и поддръжка.

Проучване сред топ професионалните готвачи в САЩ показва, че 96% предпочитат да използват котлони на газ, а 68% от тях предпочитат и използват само фурни на газ. Кое кара изтъкнатите шеф готвачи да използват синьото гориво?

Най-голямото предимство, което газовите уреди имат пред електрическите, е времето им за реакция. Уредите на газ се затоплят веднага щом включите уреда, докато при електрическите трябва да изчакате няколко минути, за да достигнат същата температура. Това важи и за изстиването на съдовете. Само си представете голяма, професионална кухня на някой ресторант, в който едновременно се приготвят няколко ястия. Ако ползваха уреди на ток остатъчната топлина ще се натрупва в помещението, превръщайки го в един малък ад за работещите там.

Възможността за контрол на температурата е особено важна, когато приготвяте деликатни ястия като сосовете, при които дори един градус може да промени съвършената кремообразна структура в пълна катастрофа. Много важно предимство на готвенето на газ е и това, че формата на дъното не възпрепятства разпространението на топлината. Със стария уок тиган, например, чието дъно вече не е идеално плоско, може да получите леко сурови ястия, ако използвате електрическа печка. При газовите леко неравната повърхност на съдовете не е никакъв проблем за равномерното разпределение на топлината.

Упоритото търкане след готвене на електрическата печка е добре познато на хората, които използват ток. Внимателното търкане на повърхността, агресивни препарати и много, много допълнително време за губене в почистване. Тук идва и поредният плюс за уредите на газ – чистенето става с няколко движения и без да е необходимо да използвате специални препарати или уреди.

Не на последно място в причините да изберете газ за готвене е и цената на природния газ. Не само в чужбина, но и у нас цената на природния газ е в пъти по-ниска от тази на електроенергията. Един киловатчас от синьото гориво в момента струва 8,6 стотинки, докато от електрическа енергия цената е двойна – 18,6 стотинки.

Дори да не сте професионален готвач, можете да готвите като такъв. Най-лесно е да започнете със смяна на енергоиточника – така ще готвите значително по-бързо, а и вкуса на ястията ще бъде значително по-добър.