Tok ili gas - koe e po-izgodno?

Снимка: dumblittleman

Новите цени на електроенергията за битови потребители са вече факт. Като вземем предвид наближаването на новия отоплителен сезон, изниква логичният въпрос какъв по-ефективен и изгоден енергоизточник да изберем.

Освен голямото икономическо предимство на цената на природния газ в момента, Ви даваме още 4 основателни причини да изберете природния газ.

1. Природният газ е по-евтин енергоизточник 

С новите цени на тока разходите за отопление и топла вода на домакинство за апартамент с площ 80 кв.м. скачат до близо 230 лв. на месец. За сравнение – газифицираните им съседи за същия по площ апартамент биха платили около 150лв. месечно през предстоящите зимни месеци. Това е приблизително 450 лв. повече за един отоплителен сезон – средства, които, сигурни сме, всеки може да използва по доста по-добър начин. А следващия сезон може и да са повече… Посочените приблизителни суми могат да се намалят с около 10%, ако жилището е с топлоизолация, но голямата разлика от над 30% между използването на ток и на газ остава.

Конкурентната цена и високата ефективност на природния газ означават по-бързо осигуряване на топлина срещу по-ниски разходи. Така, газифицирайки дома, си осигурявате възможност да спестявате в дългосрочен план и да планирате по-добре разходите в семейния бюджет.

2. Природният газ повишава комфорта в дома

Случвало ли Ви се е да чакате бойлера „да загрее”? Да свърши топлата вода, точно когато Ви трябва? С природния газ топлата вода е на Ваше разположение винаги, когато пожелаете, в неограничени количества. Към това трябва да добавим и бързото затопляне на кухненските уреди, както и възможността за ефективно управление на отоплението – удобства, на които останалият свят се радва от години.

3. Газификацията на дома повишава неговата стойност

Газификацията на едно жилище значително подобрява енергийната му ефективност, а оттам и стойността на имота.

4. Природният газ пази околната среда

Използването на природен газ се отразява позитивно на околната среда. От използването на синьото гориво за последните 13 години в България са спестени 4 милиона тона емисии на атмосферата – въглероден оксид и диоксид, серни и азотни оксиди, летливи вещества и прах. Ако е вярно, че „не наследяваме земята от дедите ни, а я взимаме на заем от децата си”, е добре да се замислим за замяна на електроенергията с неговия „по-зелен” вариант природния газ. С нашия Еко калкулатор можете сами да с убедите колко вредни емисии ще спестите на природата при газификация на дома си.