1. Природният газ е на 100 млн. години. 

Той е резултат от разлагането на останки от праисторически растения и животни, умрели преди милиони години. Времето и налягането ги превръщат в гориво, което днес използваме.

Fossil

2. На втория по големина спътник в слънчевата система има океани от метан

Сатурновият спътник Титан е открит през 1944 г. и е единствената луна със собствена атмосфера. Продължителността на деня е 16 земни дни, температурата е -178С. От събраните до момента данни става ясно, че на Титан има редовни валежи от течен метан, които образуват реки и океани.

Titan_Saturns moon

Титан, най-голямата луна на Сатурн

3. Природният газ може да генерира електрическа енергия

Горивните клетки на природен газ превръщат енергията на водорода, съдържащ се в него, в електрическа и топлинна енергии. Използването на този метод може значително да намали замърсяването в следствие на производството на електроенергия.

4. Природният газ се транспортира и в течната му форма.

При по-големи разстояния, обикновено презокеански дестинации, природният газ се охлажда до -163С. При тази темепература той преминава в течно състояние. Течният природен газ, известен и като LNG (liquefied natural gas) заема 1/600 от пространството, което ще е необходимо за същото количество природен газ, но в газообразната му форма.

5. Има музей на природния газ!

Всъщност не един, а няколко. Един от тях, Национален музей за природен газ, се намира в Лейкастър, Великобритания.  Основаният през 1977 г. , той продължава да съществува и днес. Вход – свободен. Интересни колекции от газови уреди и инсталации могат да бъдат разгледани в още няколко музея в страната.

National gas museum

Снимка: http://www.gasmuseum.co.uk/

6. В света има общо над 15 000 000 превозни средства, използващи природен газ.

Иран, Пакистан и Аржентина са в топ 3 по брой превозни средства, задвижвани с природен газ.[i]

7. И днес има натурални „вечни огньове”.

Смятан за най-красивият естествен „вечен огън” сред стотината, съществуващи и днес, е горящият зад водопада в Чеснът Ридж Парк в западната част на Ню Йорк.

Eternal Flame_New York

Сн. Indiana University

 

 

 

 

 

 

 


[i] По данни на NGV Global за 2011 г.