%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%bc%d0%b0-desiree-gas

Програма DESIREE Gas осигурява безвъзмездно финансиране на газификацията на Вашия дом в размер на 20% от първоначалната инвестиция. Разходите, които покрива, включват почти всичко, което е част от първоначалната инвестиция – проектиране и изграждане на инсталацията, уреди и газово оборудване. Допълнителен „бонус“ в случая е и улеснената за потребителите процедура по кандидатстване и одобрение (целият процес по осигуряване на безвъзмездната помощ се организира от Овергаз).

За да бъдем максимално полезни, в серия от публикации Ви разказахме за това кой и как може да се възползва от програма DESIREE Gas, какъв е размерът на финансирането, кой изпълнява газификацията на дома. В края на септември излъчихме и представяне на живо на програмата от Пламен Михайлов, Мениджър проекти в Овергаз Мрежи (ако сте пропуснали все още можете да го гледате тук). Получихме много въпроси и коментари от Ваша страна, свързани с кандидатстването по програмата, а днес Ви представяме отговорите на най-често задаваните от тях.

Газовата инсталация е готова и предстои да закупя уредите. Мога ли да кандидатствам за безвъзмездно финансиране по програмата?

Можете да кандидатствате за безвъзмездно финансиране по програмата ако имате изградена инсталация, но все още не сте клиент на газоразпределително дружество. Ако вече сте клиент и жилището Ви е присъединено към мрежата, не можете да получите финансиране.

Необходим ли е да притежавам акт 16 за жилището, за да кандидатствам по програмата?

Да, необходимо е. Важно условие е и към момента на кандидатстване жилището Ви да се намира до изградена газоразпределителна мрежа.

Възможно ли е да получа безвъзмездно финансиране от програмата, а останалата част от сумата на инвестицията да платя на вноски?

Да, можете да се възползвате от специално разработените продукти на няколко български банки и финансови компании, свързани с финансиране на проекти за повишаване на енергийната ефективност в дома.

Длъжен ли съм да използвам един/ определен подизпълнител за дейностите, свързани с газификацията на дома?

Не, изборът е изцяло Ваш. Все пак е добре да се консултирате със списъка на одобрените за изпълнение на дейностите фирми, за да бъдете сигурни, че разходите за газификация на дома ще бъдат признати.

Как мога да получа оферта за газификация на дома и да кандидатствам по програма DESIREE Gas, за да получа безвъзмездно финансиране?

Лесно – просто посетете най-близкия до Вас клиентски център на Овергаз.

 

Имате още въпроси, свързани с кандидатстването по програмата? Задайте ни ги като коментар към този материал и ние ще Ви отговорим.