Ходили ли сте в софийското село Бистрица? Живописното село е едва на няколко километра от столицата и е добре известно с чистия си въздух, тишина и спокойствие. Любителите планинари (като нашата колежка Милкана) добре познават Бистрица – тя е удобна отправна точка за няколко приятни туристически маршрута до близкото село Железница, Симеоново и хижа „Алеко“. Близостта с природата и столицата са част от предимствата, които превръщат селото в страхотно място за живеене, а скоро ще добавим още едно.

Бистрица, едно от най-старите села в софийския район, вече е част от картата на газоразпределителната мрежа на София. Изградените до момента от Овергаз 8 километра свързват Бистрица със софийската газова инфраструктура. Със стартиращото от средата на ноември изграждане на нови 3 километра мрежа бистричани съвсем скоро ще могат да използват един от най-ефективните и евтини енергоизточници – природния газ. Над 200 ще бъдат домакинствата в Бистрица, които ще могат да се присъединят към голямото семейство на Овергаз още тази зима и да използват природния газ за отопление, готвене и топла вода. На картата долу можете да видите маршрута на вече изградената мрежа, както и планираните за строеж нови километри.

Bistrica Map

Газификацията на дома осигурява невероятно удобство и комфорт – това могат да потвърдят и над 60% от домакинствата в Европа, които от десетилетия се възползват от предимствата на синьото гориво. Значително по-ниските битови разходи са друг плюс в полза на природния газ, който привлича все повече потребители. Данните от отоплителен сезон 2014-2015 показват, че разходите за отопление, готвене и топла вода за периода са с до 30% по-ниски в сравнение с домакинствата, използвали твърди горива.* Отпада и притеснението, че газификацията ще се отрази негативно на природата – използването на природен газ не води до отделянето на сажди, миризми и прах във въздуха.

Искате ли да научите повече за природния газ и как да газифицирате дома си? Вижте тук.

 

* Данните са за отоплителен сезон 2014-2015 за къща с площ 180-200 кв.м.