Think. Eat. Save

Тази година темата на Световния ден на околната среда е фокусирана върху един от най-големите проблеми на съвременната цивилизация – разпиляването и загубата на храна. Под мотото „Мисли. Храни се. Пести. Намали своя хранителен отпечатък“ Програмата на Обединените нации за околната среда (ПОСООН) и Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО), привличат вниманието върху проблема за огромните количества храна, които никога не стигат до масата ни. Поне 1/3 от всичко, което се отглежда на планетата, се губи между полето и потребителя. Това е етичен, икономически и природен проблем, който е свързан и с огромни загуби на енергия, вода, тор и други вложения. В същото време гладът продължава да е световен проблем номер едно.

World environmentday

World environmentday_3

World environmentday_2

Тази година глобалният домакин на Световния ден на околната среда е Монголия, която се стреми към преход към зелена икономика и зелена цивилизация. Традиционния номадски живот на голяма част от населението на страната може да даде интересни идеи и примери за ефективно консумиране и съхранение на храната. Борцът, например, е концентрирано говеждо месо, което съдържа количество протеини, което може да бъде открито и в цяла крава, но кондензирани и стрити до големината на един човешки юмрук. Този забележителен метод за запазване на храната, без тя да се охлажда, означава, че може да се приготви едно ядене, равняващо се на няколко пържоли, когато протеинът се остърже и се добави в гореща вода като супа.

Преди Световния ден на околната среда 2013 ПОСООН събира и други такива примери за традиционни местни знания за познати ни техникикато мариноването или осоляването на риба до опушването на месо, сушенето на плодове и други техники, използвани от * инуитите за запазването на морски птици, които по-късно се сервират на празници и сватби.

Всеки от нас може да направи нещо чрез кампанията „Мисли. Храни се. Пести. Намали своя хранителен отпечатък“. Важно е всички да обединим усилията си, като запознаем още хора с този сериозен проблем и прдприемем практически действия за редуцирането му в дома, фермата, супермаркета, ресторанта, хотела или където се приготвя и консумира храна.

Възпитаването на правилно отношение към околната среда и грижа към природата от ранна детска възраст са сред условията за постигане на устойчиво развитие – приоритет в социалната мисия на Овергаз. По повод Световния ден на околната среда, вчера 3 юни, ученици от пети и шести клас на три столични училища взеха участие в кампанията, организирана от Българската мрежа на Глобалния договор на ООН. В Националния музей „Земята и хората” чрез беседи, занимания в геоложкия кът и много игри децата получиха ценни знания, свързани с опазването на околната среда, връзката между хората и природата, отговорното отношение към заобикалящия ни свят и темата за устойчивото потребление. Еко инициативата, по идея на Овергаз, бе подкрепена и от ТЕЦ „Контур Глобал Марица Изток 3” и ТНТ България.

Eko iniciativa v Nacionalen muzei Zemiata i horata

Кампанията Мисли. Храни се. Пести събра ученици на образователна еко инициатива

 

* Световният ден на околната среда е инициатива на ООН и е най-значимият и широко известен глобален ден за положително въздействие върху околната среда. От 1973 г. денят се отбелязва всяка година на 5 юни (или дните около 5-ти) и се е превърнал в едно от основните средства, чрез които ООН насочва вниманието в глобален план към околната среда и насърчава политическия ангажимент и действие. Всяка година темите са различни, но общото е, че те са адресирани към отделния човек, като акцентират върху факта, че „ние” сме важният елемент.

* Инуит – така ескимосите наричат себе си, означава „истински хора”.