Автор: Александра Георгиева

Светослав Иванов, изпълнителен директор на „Овергаз Инк.“, бе сред основните лектори на международния форум „Възможности за справедлив преход отвъд границите“. Събитието е част от европейския проект „Преход на възможностите“, чиято цел е да подчертае ролята на политиката на сближаване на ЕС, Фонда за справедлив преход и Плана за възстановяване на Европа в осигуряването на плавен и справедлив преход към климатично неутрална икономика в най-засегнатите български региони.

В своята реч Светослав Иванов отбеляза важността на технологиите не само като иновативен инструмент, но и като средство за решаване на ключови проблеми на съвременното общество. Той изтъкна исторически факти за индустриалната употреба на въглища, нефт и газ, подчертавайки как природният газ, който е сравнително нов ресурс, може да играе ключова роля в бъдещата енергийна трансформация.

Изпълнителният директор на „Овергаз Инк.“ посочи уникалността на българската газоразпределителна мрежа, която е 99.8% изградена от полиетиленови тръби. Така тя е готова да поеме смеси от природен газ и зелен водород – една икономически ефективна алтернатива за съхранение и използване на зелена енергия.

„Ако днес сме достатъчно разумни, след 30 години няма да е нужно да променяме технологиите за пренос на природен газ. Просто ще трябва да променим начина на производство“, сподели Иванов, като подчерта, че намаляването на регулациите и намесата на държавата в енергийния сектор е ключово за по-ефективното развитие на газовия пазар.

Той сподели и експертното си мнение по отношение на битовата газификация в България, посочвайки, че степента на газификация в страната е значително по-ниска в сравнение с другите държави от ЕС.

Светослав Иванов изрази възмущението си от неправилната политика и регулации, които стимулират неефективни енергийни източници, и подчерта, че газификацията на 1 милион домакинства би намалила въглеродния отпечатък на българската индустрия с 30%.