От Пол Мерил

Сп. The CEO Magazine

https://digitalmag.theceomagazine.com/svetoslav-ivanov/?r=emea

Изпълнителният директор на „Овергаз“ Светослав Иванов знае как природният газ може да ускори пътя на България към въглеродна неутралност и да донесе стабилност на една разтърсвана от геополитическа несигурност индустрия

Компанията „Овергаз“ е основана от шестима предприемчиви инженери през 1991 година, като един от тях е Сашо Дончев, който в момента е мажоритарен собственик и президент на „Овергаз“. Създадена е с мисията да направи природния газ достъпен за възможно най-много български граждани. Основателите са знаели, че задачата няма да бъде лесна, защото тогава в страната липсва дори газоразпределителна мрежа, поради което с изключение на малко на брой промишлени гиганти никой няма достъп до горивото.

„Буквално нито едно домакинство, ресторант, детска градина, хотел или друго място нямаше достъп до природен газ,“ споделя изпълнителният директор на „Овергаз“ Светослав Иванов с The CEO Magazine.

„Проблемът беше с финансовите източници на инвестиции и големия политически риск по онова време. Имахме всички други предпоставки за успешна реализация като например компетентни и опитни работници. И, разбира се, търсенето беше налице.“

„През годините съм събрал много богат опит в битки и това ми помага да давам добър лидерски пример на всички екипи, с които имам привилегията да работя.“

Със сигурност е така. Сега „Овергаз“ е най-голямата газова компания в България с разпределителна мрежа в повече от 30 града в България, включително столицата София. Присъединила е повече от 100 000 домакинства и 5000 стопански обекта. Има лицензии за територия над 18 100 кв. км, на която живеят над три милиона души.

„И, знаете ли какво, през цялото време мисията ни не се е променила,“ отбелязва Иванов. „Продължаваме да разрастваме бизнеса и да правим природния газ най-зеленото изкопаемо гориво.“

ПО-ЧИСТА ЕНЕРГИЯ

Друго нещо, което не се е променило, е трудността на задачата.

„Повече от 60 процента от населението ползва електричество, половината от което се произвежда от лигнитни въглища, а това е най-мръсният изкопаем енергиен източник. Ако изчислите ефекта от замяната им с природен газ, тогава България веднага ще се окаже много близо до въглеродната неутралност,“ казва Иванов.

Лигнитните въглища, наричани още „кафяви въглища“, са евтин енергиен източник, но създават повече въглеродни емисии на метричен тон от всяко друго изкопаемо гориво – четири пъти повече от природния газ. През 2022 година те представляват 98 процента от 36 милиона метрични тона годишно производство на въглища.

Иванов се присъединява към „Овергаз“ през 1994 година, три години след създаването на компанията.

„Все още помня първия си ден – 25 април 1994 година. На този ден се запознах с доайена на газификацията в България, човека с визия Сашо Дончев. Това беше едно от трите важни неща, които се случиха в моя живот през онази година: на 4 юли се роди първата ми дъщеря и България стана четвърта на световното първенство по футбол!“

Иванов постепенно се изкачва по корпоративната стълбичка, като през 2017 година е назначен за изпълнителен директор с отговорност за разпределението на природен газ, а от 2021 година поема отговорността за търговията с природен газ.

„Преди да се присъединя към компанията, 50 процента от нея бяха продадени на руска компания, наречена „Газпром“, която и тогава и сега е най-големият производител на газ в света. Партньорството беше успешно и през 1995 г. подписахме първия си договор за доставка на газ на българския пазар. Това включваше изграждането на газова мрежа с обща дължина 2600 километра от нулата“, обяснява Иванов.

В края на 2015 г. българските акционери започват преговори за обратно изкупуване на акциите на „Газпром“ и този процес е финализиран в началото на 2021 г. „Газпром“ продава дела си в компанията, а по-късно партньор става американски инвеститор.

Ускоряване на газификацията

Днес Иванов е председател на Българска асоциация Природен газ и е движеща сила зад Националната програма за ускорена газификация. Има редица влиятелни публикации относно факторите, които влияят на сектора, и е дългогодишен застъпник за по-устойчиви практики и намаляване на държавното влияние за подобряване на бизнес средата.

Той знае, че природният газ би трябвало да има много по-голям принос за националната икономика, като се има предвид, че според геоложко проучване от миналата година само на сушата, в близост до територията на Черноморското крайбрежие, има 13 милиарда кубически метра газ – над четири пъти повече от общото количество, което българите потребяват всяка година.

„Едно е просто да кажеш на хората да направят нещо, но много по-добре е, ако можеш да им покажеш, че нещо, което са смятали за невъзможно, може да бъде направено.“

Това може да се окаже от решаващо значение, тъй като до нахлуването на Русия в Украйна страната внася 90% от своя газ по газопровода Турски поток от Русия, като този маршрут вече е спрян. „Овергаз“ работи с „Либърти Петролиум“ и други американски производители на газ, за да намери решение на проблема с прекъсването и да се справи със силната монополизация на сектора за осигуряване на по-конкурентен пазар за потребителите.

Бъдещето далеч не е сигурно, но Иванов знае, че разполага с правилните хора, за да изпълни мисията, започнала преди повече от тридесет години.

„През годините съм събрал много богат опит в битки и това ми помага да давам добър лидерски пример на всички екипи, с които имам привилегията да работя.“, казва той.

„Едно е просто да кажеш на хората да направят нещо, но много по-добре е, ако можеш да им покажеш, че нещо, което са смятали за невъзможно, може да бъде направено и те не трябва да се страхуват да опитат. Грешките не са нещо страшно, те са друга дума за „опит“ и са част от човешкия живот.“

Да водиш с личен пример

„Когато бях дете, никога не съм мечтал да стана бизнес мениджър“, казва Иванов. „Цял живот съм се стремял да давам добър пример на децата си.

Имам четири деца, които са добре възпитани и образовани, и ще бъда щастлив, ако оставя след себе си четирима полезни членове на нашето общество. Уча ги да следват моя пример в намирането на работа, която да ги прави щастливи, защото така се постига успех в живота.“