„Мондиал 2014 беше най-зрелищното и запомнящо се първенство в съвременната история на световния футбол. Имаше всичко което един футболен фен може да желае. Обрати, унижения, мъка, триумфи и нови рекорди. Видяхме края на Испанската хегемония. Провъзгласяването на Ариен Робен за най-бързия играч на терена с невероятните 37 км. /час и множество красиви голови изпълнения. Бяхме свидетели и на може би най-паметното събитие в цялата история на световните футболни първенства, а именно мачът между Бразилия и Германия. Германия написа нова глава в историята на футбола, като нанесе невиждана до момента победа над първенеца по световни титли. Дори финалът бледнееше пред урока по футболна класа, който немският отбор изнесе пред невярващото множество от бразилски фенове.

Може и да не стана футболен шампион, но Бразилия доказа, че заслужено се нарежда сред най-големите в този спорт. Малко известен факт е, че страната е сред първенците и в една друга сфера, за която ще разберете повече в следващите редове.

Brazil NG

Снимка: hispanicallyspeakingnews.com

Природният газ е екологично чиста енергия, в сравнение с много от традиционните енергоизточници и другите фосилни горива. Сред предимствата му е фактът, че той отделя значително по-малко парникови газове и е много по-лесен за транспортиране от други горива като нефта и въглищата. Природният газ се добива от газови и нефтени находища. В нефтените находища той може да съществува отделно от петрола или да бъде разтворен в него. Природният газ, добит по този начин, се използва главно за поддържане на налягането в находищата и е известен като попътен газ. Природен газ може да бъде открит и в газокондензатните находища, приоритет за които е добиването на природен газ, без да е смесен с нефт или вода. В Бразилия почти 76% от природния газ се добива като попътен газ.

Природният газ е четвъртият най-използван енергоизточник в Бразилия, представляващ 11,5% от цялата енергия, произведена в страната на 2013 г. Преди него са нефта и дериватите (39.2%), енергията от биомаса от захарна тръстика (15.4%)  и хидроелектрическата енергия (13.8%). От произвежданото електричество в страната, през 2013 г. 8% са генерирани с помощта на природния газ. Синьото гориво е втората по използване за производство на електричество енергия в страната, веднага след хидроелектрическата, с която се произвежда 77%.

Около 80% от запасите на природен газ в Бразилия се намират в близост до морето. Обикновено находищата от природен газ са разположени в близост до богати нефтени басейни. Най-големият производител на природен газ в страната е Рио де Жанейро, следван от Еспирито Санто, Амазонас и Баса.

Според проучване на Министерството на мините и енергетиката, областите с най-големи запаси от природен газ, които тепърва предстои да бъдат открити и експлоатирани, са:

  • Басиа де Кампос, който обхваща главно бреговата линия на Рио де Жанейро, откъдето в момента се добиват 80% от нефта в страната;
  • Баксиа де Сантос, находище, което се намира на брега и чиято територия обхваща Рио де Жанейро, Сао Пауло и Санта Катерина.

Текущият добив на природен газ на Бразилия е голям, но не и в сравнение с други държави. Съседските държави Аржентина и Боливия, например, произвеждат газ в много по-големи  от Бразилия обеми. През 2013 г. Бразилия е произвеждала по 77,19 млн. куб. метра газ на ден. Към момента повече от 2 млн. жители използват природен газ. Най-вече в малките градове, където вероятно няма достъп до газоразпределителната врежа, потребителите използват компресиран природен газ. Очаква се до 2020 г. битовите потребители на природен газ в Бразилия да достигнат 3.2 млн. души, а инвестициите в газоразпределителната мрежа в страната да нарасне до 18 билиона реала.

Въпреки че Бразилия има огромни запаси от неексплоатиран природен газ, страната все още е един от големите износители на газ. Експортът и импортът към съседски територии се извършва по газовата мрежа – като Газбол, свързващ Бразилия и Боливия – транспорт на газ до по-отдалечени държави се извършва под формата на втечнен газ.

Според най-актуалната информация, събрана и публикувана от Националната агенция за петрол, природен газ и биогорива и Петробрас, Бразилия внася 13.1 билиона кубически метра природен газ за 2012 г. Най-голям процент от внесения газ идва от Боливия – 77%, сред някои от останалите големи вносители са Тринидад и Тобаго, Катар и Нигерия. Размерът на експорта на природен газ на Бразилия възлиза на 312.3 милиона куб. м ¾ от това количество е закупено от Аржентина; Япония също е важен и голям потребител на газа от Бразилия – през 2012 г. делът им е 23,7%.