Вчера „Овергаз Север” отбеляза 10 години от началото на газификацията на града и официално откри новия си офис в Бизнес парка на бул. „Липник” 123. На събитието присъстваха зам. областният управител на Русе г-н Явор Янчев, председателят на Общинския съвет проф. Васил Пенчев, заместник-кметът на Русе г-н Димитър Наков, предприемачи, индустриалци и газифицирани от компанията потребители.

Изпълнителният директор на „Овергаз Север” г-н Владимир Илиев и г-н Светлозар Добрев, зам. изпълнителен директор на „Овергаз Север” с празничната торта.

За 10 години газификацията на Русе спести на бита и индустрията 128 милиона лева. Икономическият ефект е в резултат от замяната на другите конвенционални енергоизточници с природен газ. Това отчете на вчерашната пресконференция изпълнителният директор на „Овергаз Север” ЕАД г-н Владимир Илиев.

Dimitar Nakov - Vladimir Iliev

През тези 10 години дължината на газоразпределителна мрежа в Русе нарасна до 127 километра. Инфраструктурата достига до жилищата на над 17 хиляди домакинства, посочи изпълнителният директор на „Овергаз Север”. По думите му над 4000 семейства вече ползват в жилищата си синьо гориво, а не електричество. С натрупване през годините те са спестили над 7 милиона лева от сметките си за отопление.

Osveshtavane na nov ofis Overgas sever

Освещаване на новия офис на „Овергаз Север“ в Русе.

По-ниската цена на синьото гориво го прави най-изгодната алтернатива за промишлеността. 100 милиона лева е икономията на индустриалните потребители през годините заради смяната на мазута с природен газ, обясни г-н Илиев. 20 милиона лева пък е сумата, спестена от обществено-административните обекти, в това число училища, детски градини, болници и социални заведения, които вместо да се отопляват с нафта, предпочетоха да се газифицират.

Осезаем е и екологичният ефект за града. За десетилетие отделените в атмосферата вредни емисии и прахови частици са с 287 хиляди тона по-малко, благодарение на газификацията.