В края на 2015 година Париж бе домакин на световната конференция за климата на ООН. Проблемът за качеството на въздуха в градове като Пекин и Ню Делхи, който става все по-голям, привлече внимание с цел мобилизиране на политическа подкрепа.

Малко след края на конференцията Международният газов съюз (IGU) публикува доклад, в който представя възможностите при повишено използване на природния газ в производството на енергия, в битовия сектор и в промишлеността драстично да бъде подобрено качеството на въздуха и респективно повишено качеството на живот за градското население. Докладът представя опита на четири големи града – Ню Йорк, Истанбул, Торонто и Пекин – и техните усилия да се справят със задачата за подобряване на качеството на въздуха, използвайки природния газ като основно средство за постигане на целта. Тези градове могат да дадат пример за други, които търсят начини да намалят потенциално опасния за човешкото здраве проблем на замърсения въздух.

За разлика от въглищата, мазута и нафтата, природният газ отделя значително по-малки количества въглероден диоксид, а при използването му не се отделят сажди, миризми и прах във въздуха. Активната употреба на синьото гориво отдавна е известна като ефективно средство за борба със замърсяването на въздуха, а в доклада си IGU представят реални резултати от използването му в едни от най-големите градове.

Вижте инфографиката на IGU за проблема с мръсния въздух и как са се справяли и се справят четирите мегаполиса, използвайки основно природния газ.

IGU infografika chist vazduh

Пълният доклад на английски можете да видите тук.

* Международния Газов Съюз (МГС) е световна организация с нестопанска цел основана през 1931 г. с мисията да насърчава техническия и икономически прогрес на глобалната газова индустрия. С над 75 годишна история МГС се е утвърдила като една от най-старите, най-големите и най-престижните секторни организации, обхващаща всички дейности по газовата верига: производство, дистрибуция, потребители, технологии, безопасност, околна среда, международна търговия, сътрудничество. За периода 2015-2018 г. председателството на МГС е поверено на USA, а президент на организацията е г-н Дейвид Карол. През следващия тригодишен период 2018-2021 г. то ще бъде поето от Южна Корея.

Овергаз влиза в МГС през 2007 г., като със статута си на постоянен член компанията реално представлява българския газов сектор в съюза, участвайки активно в работата на МГС с представители в пет от десетте комитета на организацията.