В зала 203 на Община Ямбол се състоя среща на кмета на Ямбол Валентин Ревански и неговите заместници Михаил Керемидчиев и Енчо Керязов с предприемача Сашо Дончев, един от основателите и екзекутивен шеф на „Овергаз“. Това оповестиха от пресцентъра на Общината.

Дончев посочи, че „Овергаз“ е ямболска компания, която е напът да се върне още веднъж в Ямбол с всичките ѝ действия.

Предприемачът, който е роден в Ямбол, показа плана си за учебно-образователен клъстер, обхващащ университети и механически гимназии, които ще приготвят фрагменти за газоснабдителната компания. За неговата реализация е записана „Овергаз Академия“.

В този учебно-образователен клъстер ще бъдат включени няколко университета. Главен сътрудник в тази стратегия ще бъде ямболският факултет „Техника и технологии“ към Тракийския университет, ще вземат участие техническите университети в София, Русе, Габрово, Варна, Минно-геоложкият университет в София, както и механически гимназии. Сашо Дончев напомни, че компанията имат опит в сходни инициативи. Преди 22 години „Овергаз“ инициира основаването на „Газова техника“, „Газификация“ и други специалности, обвързвани с природния газ, в двадесет и една механически гимназии в страната, които в този момент ще бъдат поканени за партньорство.

Според Сашо Дончев, най-важни в този план са Гимназия по строителство и архитектура, графика и дизайн „Кольо Фичето“ – Ямбол и Професионална гимназия по подемна, строителна и транспортна техника „Н. Й. Вапцаров“ – Ямбол.

„Защо го вършим? Правим го заради следната причина – през септември ние одобрихме проекта за развиване на газоразпределителната мрежа за всички територии, за които „Овергаз“ взима лицензи. В тези общини живеят 3 600 000 български жители, което прави 1 360 000 семейства. За да доближи природният газ до всички тези адреси и всички българи да се възползват от най-икономичната и налична енергия, ние би трябвало да изградим 10 000 километра разпределителна мрежа. Към момента ние сме създали 2 500. Срокът за построяване на цялата мрежа сме го определили до 2036 година. Това значи да включим най-малко 930 000 семейства към тази мрежа. След като бъдат построени тези един милион съоръжения, те ще бъдат сервизно обслужвани всяка година, както и газоразпределителната мрежа. За задачата на „Овергаз“ след 10 години ще са нужни над 3000 експерти, които да бъдат добавени към съществуващия състав на компанията “, сподели Сашо Дончев.

Бизнесменът добави, че този план ще способства за развиването и на ямболската стопанска система.

Сашо Дончев заяви, че има намерение да финансира средношколския баскетбол в града, с цел да бъде построен след време мъжки отбор от ямболски състезатели, които да милеят за тима, а не да се притеглят скъпоструващи чужденци, мислещи единствено за идващия си трансфер.

След срещата с управлението на община Ямбол Дончев се срещна и с Управителния съвет на баскетболния тим „Тунджа“.

Кметът на Ямбол Валентин Ревански изрече своята благодарност към Сашо Дончев за това, че е решил да се обърне към Ямбол и да стартира тук реализацията на просветителната стратегия.

„Благодаря му, че повече от една година подкрепя детско-юношеската школа по баскетбол в Ямбол, включва се в доста начинания на Община Ямбол. Знаете, че през лятото ямболският Духов оркестър свири в парка, което беше по негова самодейност. Ще спомагаме с всичко, което е належащо за реализацията на плана, тъй като съм уверен, че ще бъде от извънредно значение за младежите в Ямбол.“ добави още Валентин Ревански.

Сашо Дончев се завърна с вложения в спорта в родния си град след петнадесетгодишно спиране. С неговата финансова поддръжка ямболският баскетболен тим, който тогава се споделяше „Ямболгаз“, завоюва купата през паметната 2002 година. Сезон 2004-05 година бе последния от осемте, през които газовата компания „Овергаз“ спонсорираше баскетбола в Ямбол. От 1998 година тя беше обвързвана с ямболските баскетболни триумфи. През сезон 2000-01 „Ямболгаз“ спечели сребърните медали. На два пъти – през 2000-01 (след 21 сезона) и 2002-03, отборът се класира трети в Държавното състезание. През 2000, 2001 и 2002 година тимът добави към авоара си и три бронзови медала от шампионата за купата на България.