Феноменът в кулинарния бранш и едно от най-обичаните телевизионни лица на планетата, застъпник за здравословното хранене и посланик на добрини в света на храната – англичанинът Джейми Оливър – често може да бъде видян как твори вкусни чудеса над някой газов котлон.

Неслучайно едни от най-популярните топ готвачи в света като Гордан Рамзи, Джейми Оливър, Рейчъл Рей и много други, професионално залагат на природния газ в кухнята като предпочитана енергия за термична обработка на кулинарните шедьоври, които правят кариерите им толкова успешни.

Всички станахме свидетели как в последните години готвеното се превърна от обикновно битово задължение или пък хоби за отбрани ценители в творческо преживяване, което благодарение на примера на множество звездни кулинари, вдъхновява и мотивира към по-здравословен живот хиляди хора по света всеки ден.

Виждаме как в различните популярни телевизионни формати често кухнята е оборудвана с газови котлони и фурни. Ето основните причини световните шеф-готвачи да залагат на синьото гориво в работата си:

Равномерно нагряване и предпазване на продуктите от изсушаване при печене

Първият шотландец със звезда „Мишлен“ и шеф-готвач Гордън Рамзи, добил световна слава с телевизионните предавания Masterchef, Кухнята на Ада (Hell’s Kitchen) и Кошмари в Кухнята, също залага на синьото гориво при приготовянето на своите кулинарни шедьоври.

При газовите котлони пламъкът не нагрява съдовете само отдолу, както се случва при керамичните плотове, той ги обгръща и отстрани, което е предпочитан избор за термична обработка при професиналните готвачи, особено когато се работи с дълбоки тигани и тенджери, използвани за приготвянето на различни ястия.

Фурните на природен газ пък запазват сочността на храната и не я изсушават при печене, което също е важно да се отбележи.

По-бързо приготвяне на храната

Със синьо гориво в кухнята храната се приготвя по-бързо. С появата на пламъка температурата се повишава мигновено и може лесно да бъде регулирана „на око“ според големината на синия пламък. Газовите котлони достигат градусите, подходящи за готвене, доста по-бързо, отколкото електрическите.

Икономично е

Звездният готвач и автор на над 20 готварски книги Рейчъл Рей е американска бизнесдама и кулинар с богат професионален опит. Една от идеите, които я правят успешна в кариерата, е поредицата от предавания, посветени на гозби, които се приготвят само за 30 минути. По всяка вероятност природният газ в кухнята помага за това.

Когато човек работи като професионален готвач, той готви много, готви често и съответно залага на по-икономичен енергоизточник, а на годишна база спестените средства могат да се инвестират обратно в дейността, така че тя да се развива още повече.

Това е още едно предимство на природния газ, заради което немалко кулинари от световен ранг залагат именно на него в своето професионално ежедневие, тъй като той е доказано по-икономичен избор от тока.