Във връзка с това, че цената на природния газ се определя от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), по предложение на държавния доставчик Булгаргаз.

В сряда, 21 април 2021г., КЕВР обяви цената със задна дата за текущия месец. Булгаргаз поиска по-голямо увеличение, но регулаторът разреши 15.9 %. От държавния доставчик се аргументираха с международните пазари.

За да спази закона, Овергаз Мрежи ще вдигне с далеч по-малък процент цената на синьото гориво. Ние обявяваме движение нагоре за стопанските потребители с 10 на сто, а за битовите – с почти с двойно по-малък процент от увеличението на Булгаргаз – 8,2 на сто.

Въпреки ценовите движения, през април природният газ запазва своята конкурентност спрямо останалите масови енергоносители:

В стопанския сектор цената на електрическата енергия е 3,9 пъти по-висока от новата цена на синьото гориво, а цената на газьола е 1,8 пъти по-висока от тази на газа.

В бита цената на електрическата енергия дневна тарифа е 2 пъти по-висока от цената на природния газ, а топлинната енергия е с 24% по-скъпа.