В древността природният газ е бил свързан с много митове и с вярването за божествения произход на „вечните” огньове в храмовете, поддържани с негова помощ. Една от легендите разказва за пастир, който вижда „горящ дух” да излиза от пукнатините на една скала в подножието на планината Парнас. Гърците са единодушни, че духът е с божествен произход и на мястото, където се е явил духът построяват известния Делфийски храм, в който Питийската жрица е предавала волята на боговете на хората.

Ostankite ot hrama na Apolon v Delfi

Делфийският храм днес. Източник: http://www.travel-visit-places.com

В началото предсказанията се давали веднъж годишно около рождения ден на Аполон (средата на февруари), но след време жрицата била на разположение всеки ден на желаещите да узнаят божествените планове.

Делфийският храм е бил особено впечатляващ за древните гърци, които не са можели да си обясняват по обективен начин явленията. Питийската жрица е била заобиколена от никога неугасващи огньове, изпадала е в транс и е говорела често на неразбираем език. Днешните научни изследвания потвърдиха, че „божественият” огън се е поддържал чрез горенето на природен газ, от който е имало големи количества в скалите под храма,, а транс подобното състояние на Пития е било в следствие на вдишването на друг газ с упойващи свойства.

Pythia spored Michelangelo

Пития, Делфийската жрица, според Микеланджело.