Крем брюле

Крем брюле или Crema Catalana, както е известен в Испания, е е един от най-известните френски десерти. Сн.: cbc.ca

Крем брюле или Crème Brûlée е един от най-известните класически френски десерт. Кремообразната смес, която обикновено съдържа сметана, мляко, захар и жълтъци, се пече в малки огнеупорни съдове на водна баня. Съществуват и много варианти – с дребни горски плодове, в тиква или със ситно смлени ядки и мед. Ключовият момент при приготвянето на оригиналния крем брюле е хрупкавата, леко препечена повърхност от карамелизирана захар, чиято леко горчива нотка се съчетава чудесно с сладкия крем отдолу.

Най-разпространеният начин за постигането му е да поръсите сместа със захар, след като е изстинала и да я върнете във фурната за 3-5 мин., докато захарта се карамелизира. Хрупкавата сладка коричка в оригиналната рецепта за крем брюле се постига винаги с бунзенова горелка. Тя е любимият инструмент на майсторите готвачи по света за приготвяне на прочутия френски десерт и много други gourmet специалитети.

Бунзенова горелка

Карамелизиране на захарта с бунзенова горелка – тайната на истинския крем брюле. Сн.: zottarella.de

През 1885 г. немският химик Роберт Бунзен представя изобретената с негово участие „Бунзенова горелка” – уред, който смесва в безопасна пропорция природен газ и въздух, а полученият пламък намира широко приложение. Този апарат открива нови възможности за използването на синьото гориво по света. Днес употребата бунзеновата горелка е широко разпространена в химическите лаборатории за нагряване на различни елементи, включвани в опити и изследвания и в класовете по химия за провеждане на експерименти. Другото приложение на уреда, както вече споменахме, е в кулинарията. Въпреки че уредът се употребява предимно от специалисти всеки може да се сдобие с него у дома и освен истински крем брюле, можете да правите бързо хрупкава коричка на плодове, зеленчуци или месо. Феновете на къмпинга използват бунзеновата горелка и за бързо приготвяне на храна.