Как да управляваш енергията в дома си, така че да имаш достатъчно комфорт и без излишни разходи? Опитваш, но не се получава. Опитваш отново и отново не се получава! Какво е решението на проблема? Вижте в новите ни видео клипове, които вече може да гледате в YouTube канала на Овергаз тук и тук.

Реализацията на клиповете е дело на талантливия екип на HumanCamera, с които днес разказват повече за проекта и неговата реализация.

Добре дошли в блога на Овергаз, Калина и Гас! Бихте ли се представили?

 

pastedgraphic-3

Калина: Започнах като фотограф, правейки рекламни снимки за развлекателната индустрия. Имам магистърска степен по фотография и в продължение на много години се занимавах с това. Реализирала съм индивидуални изложби в различни части на Европа, последната е в София това лято като част от месеца на фотографията. Основах HumanCamera като компания, която да помага на бизнеса да открива значението на изображенията – нещо, което наричаме „визуална грамотност“ – за да може да комуникира по-ефективно със своите клиенти чрез визуалния език.

 

_mg_5354

Гас: Предишният ми опит е свързан с проектирането на оборудването, което филмовите студия използват, за да обработват и миксират звука за телевизионни и филмови продукции. По-късно се включих в креативната част на процеса, записвайки и създавайки сам музика (като класически пианист всъщност винаги съм имал желание по-скоро да създавам звука, а не само оборудването за това) като през последните 10 години се занимавам в много изкуства – фотография и кинематография.

 

Как се стигна до идеята за първия клип на Овергаз, който разказва за това колко трудно е да балансираш семейния бюджет? Как ви хрумна идеята за триковете? 🙂

Калина: Когато получихме брифа (задачата – бел.а.), бе ясно, че трябва да намерим средство, чрез което да променим начина, по който се мисли за природния газ. Много хора не си дават сметка колко по-икономичен и ценово ефективен е, че ти дава пълен контрол и осигурява много по-голям комфорт. Желанието ни бе да развием концепция, която е свързана с идеята, че ако си по-отворен да промениш начина, по който правиш нещо и решаваш проблем, можеш да намериш много по-добро решение. Синът ми е на 12 и прекарва (прекалено!) голяма част от времето си в гледане на клипове на таблета. Забелязах, че голяма част от клиповете, които гледа, са свързани със забавни малки трикове – много лесни, но и интересни – и които обясняват как да решиш даден проблем. Всъщност този тип видеа са едни от най-популярните във видео платформите и не са само за деца – има трикове и решения на проблеми по почти всяка тема, за която можете да се сетите. Когато създавахме концепцията за клипа на Овергаз идеята за разрешаване на проблем-задача по подобие на този тип клипове ни се стори много подходяща за целта.

%d0%b7%d0%b0%d0%b4-%d0%ba%d1%83%d0%bb%d0%b8%d1%81%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d1%81-%d0%ba%d0%b0%d0%bb%d0%b8%d0%bd%d0%b0-%d0%b1%d1%80%d0%b5%d0%b9%d0%bb%d1%81%d1%84%d0%be%d1%80%d0%b4-%d0%b8-%d0%b3%d0%b0%d1%81

Гас: Идеята за клипа, свързан с липсата на хармония и комфорт в дома ми се въртеше в главата още когато решихме каква ще бъде концепцията. Нещо подобно бях мислил преди време (използването на звукова среда за комуникация) за друг проект, но той така и не се реализира. Не бях съвсем сигурен как може да се „върже“ с идеята за предизвикателството, но след като се спряхме на идеята за кухненската маса и двете ръце, изглежда, че това просто работеше. Историята е за това как можеш да създадеш комфорт и хармония – това бе предизвикателството – и както обикновено, единият се проваля.

Някой от вас използва ли/ използвал ли е природен газ у дома?

Гас: Идвам от Великобритания, където природният газ се използва много от всеки, който може да си осигури достъп. Всъщност наличието на природен газ в едно жилище за много хора е значителен фактор при наемането или покупката на жилище. За готвенето, например, (което аз обожавам), няма нищо, което може да замени газовата печка. Относно отоплението познавам много хора в Обединеното кралство, включително и аз, които не биха живели в жилище, което не се отоплява с природен газ.

Какво бе предизвикателството за вас в този проект?

Гас: Най-голямото предизвикателство бе хореографията. Играта между двата чифта ръце е всъщност танц на двама соло играчи с епизодично партниране. Всеки детайл от всяко движение на пръст, начинът, по който се държат предметите, ъгълът на ръката – всичко е изключително важно и бе оценявано също както и традиционният танц.

l1150375_preview

Разкажете ни нещо за самия снимачен процес. Например, по-специфични техники, които използвахте?

Калина: Тъй като имахме ръце в много близък кадър, всеки детайл се забелязваше и в този случай светлината бе от голямо значение.Искахме да придадем малко дълбочина на ръцете, да ги отделим от повърхността на масата. Голяма част от първия снимачен ден премина в работа по осветлението и намирането на точните сенки. Част от кадрите изискваха камерата да е поставена на 2,5 метра височина и веднъж закрепена там, трябваше да остане напълно неподвижна. Това означава и че всичко се контролира дистанционно – фокусиране на лещите, проследяване, заснемане и т.н.

Гас: За да създадем звука за газовия пламък накрая, например, насложихме 12 различни ефекта, сред които „влаченето на тежка кутия по груб под“, „изтупване на чаршаф“ и „изпускане на въздух от балон“.

Какво беше различното тук в сравнение с други проекти, по които сте работили?

Гас: Да разкажеш история за 25 сек. е трудна задача. Има един известен цитат на Уинстън Чърчил, в който той казва, че когато трябвало да говори 2 часа може да се подготви за 5 минути, но когато е трябвало да говори за 5 мин се е нуждаел от един ден подготовка. Когато имаш секунди, за да комуникираш една история, това наистина те кара да гледаш на нещата по много по-задълбочен начин. Телевизионните реклами са упражнение за разказване на кратки истории – дори сравнявайки ги с кратките филми, които сме снимали, нищо не може да се сравни с 25 сек. филм!

Кой от клиповете ви стана любим?

Калина: Клипът, свързан с липсата на хармония и комфорт в дома. То е най-креативното и метафорично видео, харесвам съспенса, който се създава от развитие от на звуковата среда, а не от някаква фонова мелодия. То ще бъде най-трудно за разбиране, но за мен всичко, което привлича вниманието на хората и ги кара да се чудят и да си задават въпроси, е изпълнило целта си.

Гас: Като родител, който се предполага, че няма любимо дете, бих казал, че нямам предпочитания, но определено клипът, който разказва как можеш да осигуриш хармония, топлина и комфорт в дома, е малко по-специален за мен. Реализацията и създаването на звуците, което подчертава хаотичното дрънчене. Това видео създадохме по време на процеса по постпродукция. Всъщност ние не заснехме никакъв звук, наистина бяхме свободни да проявим креативност при създаването на звуковия фон и разбира се, звуците, които трябва да произвеждат съответните обекти.

Коя е любимата ви снимка от работния процес?

Гас: Тази на двамата актьори по времето, когато се подготвяме за следващата сцена, а те чакат инструкции. Наистина харесвам двусмислените изражения на лицата им – без предварителна информация човек може да си измисли толкова много истории за това какво се случва на снимката – към какво гледат, какви мисли минават през главите им.

%d0%b7%d0%b0%d0%b4-%d0%ba%d1%83%d0%bb%d0%b8%d1%81%d0%b8%d1%82%d0%b5-1

Калина: Винаги ми е трудно да избера само една снимка. Избрах тези две, защото изразяват начина, по който се чувствам в този ден на снимките. Първата фотография ми напомня за интензивността и груповата работа – всички трябваше да работим заедно и да бъдем много съсредоточени, за да се движим по график.

%d0%b7%d0%b0%d0%b4-%d0%ba%d1%83%d0%bb%d0%b8%d1%81%d0%b8%d1%82%d0%b5-2

Втората фотография ми напомня за забавната и креативната част от процеса. Беше забавно, когато трябваше да потопим миниатюрната камера в чаша с вода – когато го направихме изглеждаше сякаш е покрита с диаманти.

%d0%b7%d0%b0%d0%b4-%d0%ba%d1%83%d0%bb%d0%b8%d1%81%d0%b8%d1%82%d0%b5-3

Гледайте новите ни видео клипове в YouTube канала на Овергаз.