Уважаеми клиенти и приятели, започваме да публикуваме в блога ни нова рубрика – „Вие ни попитахте“. Вашите въпроси и мнения са важни за нас не само на думи – те ни помагат още по-точно да фокусираме усилията си върху удовлетвореността ви от нашите услуги. Малко известен факт извън кръга на нашата професионална общност е, че „Овергаз“ всеки месец следи нагласите и отношението на потребителите към природния газ, както и към услугите, които предлага. Само така можем винаги да бъдем до вас с адекватни предложения и реална подкрепа в трудни моменти. Чудесна възможност за обратна връзка са и всички въпроси, които получаваме на нашата Фейсбук страница. Ето какво ни попитахте:

Nikolay Georgiev

„Надявам се ръководствата на газовите дружества добре да са прочели, че намерението на служебното правителство е да се върне 20% ДДС върху природния газ. Странно защо още няма остра реакция? Пак ли ще се проспи наглостта на това измислено правителство, както се случи с енергийните помощи?“

Този въпрос е вероятно с най-голяма степен на актуалност, въпреки факта, че отоплителният сезон е към своя край. Разбираме и споделяме основанията за Вашия по-остър тон. Според „Овергаз“ поведението на парламента, който остана в историята, и на служебното правителство, което ще остане в историята, бяха недопустим израз на цинизъм към потребителите на природен газ. Ако въобще можем да говорим за някаква мярка, насочена към потребителите, това бе именно намаляването на ДДС за природния газ – твърде незначителен инструмент, предвид силното увеличение на доставната цена, която се определя от КЕВР всеки месец по предложение на „Булгаргаз“. Но в условията на отчаяно търсене на приходи за бюджета има вероятност и ставката от 9% ДДС да бъде отменена. Напомняме, че в края на месец януари три партии не допуснаха гласуване на компенсации за природния газ в Народното събрание – ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“. В същото време остана протекцията за потребителите на електрическа енергия, цената бе фиксирана от държавната комисия КЕВР за една година на 25 стотинки за kWh, считано от 1 юли. Както отбелязахме в редица публични изявления, „Овергаз“ и Българска асоциация „Природен газ“ работят усилено за да защитят интересите на потребителите на природен газ.

Pavel Boev

„На много места срещам подобни графики. Ама може ли някой да ми обясни как дървата замърсяват близо 80 пъти повече от пелетите!?!?!?!? Че даже на едно място срещнах , че най-големият замърсител е отоплението на електрическа енергия!!!!!“

Вашите пет удивителни в края на изречението ни карат да мислим, че приемате твърдението за електроенергията за манипулативно и невярно. И ние като Вас бихме искали да вярваме, че електрическата енергия е „шампион“ по екологични показатели, но това няма как да бъде вярно в България (и в наши дни, и преди 1990 г.). Причината е в енергийния микс, който стои зад електроенергията в страната – около 40% от общото количество се добива при изгаряне на нискокалорични въглища с високо пепелно съдържание. Спомняме си, че преди поставянето на сероочистващи филтри новините от района на Стара Загора бяха с основен фокус върху задушливия дим от ТЕЦ-овете. В същото време е важно да се подчертае, че при производството на електрическа енергия около 65% от вложената първична енергия се губи. В България винаги електрическата енергия е била фаворизирана чрез постоянно непазарно поддържане на ниска цена – дори плахо споменаваната в медиите либерализация на пазара на битовите абонати се случва бавно, при огромна съпротива и единствено под натиск от страна на Европейския съюз. Тази либерализация бе отложена за пореден път – за 1 януари 2026 година.

Далеч сме от намерението да определяме какъв микс „трябва“ да има България, защото за това не съществува универсална рецепта. Днес той е такъв, какъвто са го направили много фактори, най-вече липсата на реална държавна енергийна стратегия в България. В последните години като фактор номер едно се открои непазарното стимулиране на т.нар. възобновяеми източници, което доведе до неприемливи явления – фотоволтаици се появиха върху стотици декари български чернозем. В класацията на видовете енергийни източници природният газ е без съмнение гориво на бъдещето – от една страна има залежи за около 200 години, от друга страна, неговите екологични показатели го поставят на призово място.

Val Tosheff

„Защо изобщо „Овергаз“ се интересува от въздуха в София? Освен ако не си рекламират продукта…“

„Овергаз“ от самото си създаване (и до днес) e дружество с особено силно изразено чувство за обществена мисия и това ни кара да търсим отговори на въпросите: „В какво общество живеем и в какво общество бихме искали да живеем?“… „Какъв въздух дишаме, каква вода пием, каква е цялата наша околна среда?“… „Какво образование предлагаме на нашите деца?“ В този ред на мисли „Овергаз“ се интересува не само от въздуха в София, а в цялата страна. През октомври 2021 г. Съветът на ООН по правата на човека за първи път прие резолюция, признаваща правото на всеки и навсякъде да живее в чиста, здравословна и устойчива среда.

Газификацията е еднакво важна и в малкия град, и в столицата – от гледна точка на добрия жизнен стандарт, удобството и комфорта. Но от гледна точка на екологичната картина, големият и силно концентриран брой жители върху малка площ определя особено ценния принос на газа за намаляването на вредните оксиди и фините прахови частици в София. Неслучайно от десетилетия в метрополиси като Лондон, Ню Йорк и Чикаго над 90% от домакинствата са газифицирани. Газовото дружество в Токио e създадено през 1885 година и в наши дни доставя газ на 10 милиона абонати. Без преувеличение високата степен на газификация е белег за принадлежност към развитите държави, белег на съвременната цивилизация.

*В текста е запазена оригиналната формулировка на въпросите, направени са минимални корекции в граматиката и пунктуацията.