Преди време Стефан Златев от Bosch бе гост в блога и даде доста полезни съвети за избора на газов котел за дома. Днес с него си говорим за иновативното устройство за управление на температурата вкъщи – термо програматорът.

Termoprogramator ot Bosch

1. Какво представлява „умният“ програматор на Бош?

Умният програматор Bosch Control CT 100 е Wi-Fi базиран интернет контролер с модерен дизайн, който позволява „интелигентен разговор“ на потребителя с неговия газов котел. С него и чрез смарт–телефон или таблет лесно можем да контролираме работата на котела и да настройваме температурата вкъщи. След инсталиране на мобилното приложение регулаторът се свързва с домашната безжична интернет мрежа и позволява да управляваме от разстояние отоплението и подгряването на гореща вода. Нещо повече – той непрекъснато събира информация за потребителските навици на домакинството и оптимизира работата на котела според тях за постигане на по-голяма икономия.

2. Какво печеля с използването на такова устройство?

Използването на седмичен регулатор позволява прецизно регулиране на температурата вкъщи според индивидуалните потребности – той повишава температурата, когато е необходимо, за по-висок комфорт или я намалява, когато отсъстваме, за по-голяма икономия на природен газ. Единствено в комбинация с регулатор котелът получава и информация за реалната стайна температура и съобразява работата си с нея. В противен случай рискуваме котелът да работи след достигане на желаната температура и така значително да увеличим сметката си за газ, без да сме имали нужда от произведената топлина. От тази гледна точка използването на регулатор е силно препоръчително. Казано накратко – смарт–регулаторът спестява значително от сметката ни за природен газ и добавя допълнителни функционалности за интелигентен дистанционен контрол.

3. Сложно ли е използването и монтирането му?

Експлоатацията и монтажът на Bosch Control CT 100 са много лесни. Дизайнът и структурата на интерфейса са направени изключително интуитивно. В ерата на смарт–устройствата и в зората на „интернет на нещата“ в Bosch се постарахме да направим регулатор, чиято употреба е достъпна, ефективна и същевременно доставя положителни преживявания на потребителя.

След закачването на стена, свързването с кабел към газовия котел и безжично с домашната Wi–Fi мрежа, потребителят изтегля мобилното приложение Bosch Control, в което регистрира своя нов умен регулатор. Цялата процедура обикновено трае няколко минути, след което системата е напълно функционална и готова да приема команди дистанционно.

Термопрограматорът от Bosch е лесен и удобен за използване.

С Control CT 100 лесно и ефективно управлявате температурата в дома според личните си предпочитания.

4. Имам седмичен програматор. С какво е по-добър „умният“ програматор на Бош?

Wi-Fi управлението Bosch Control CT 100 превъзхожда стандартните седмични програматори по няколко критерия. Освен възможност за отдалечен контрол той разполага с т.н. “geofencing” функция. С нея той разпознава дали в къщи има някой (дали има регистрирано смарт-устройство в домашната мрежа) и увеличава температурата за по-висок комфорт или, ако всички членове на домакинството отсъстват, намалява температурата за по-голяма икономия. Благодарение на тази функционалност, дори когато потребителят забрави да настрои своя програматор, това се случва автоматично. Важно уточнение е, че сигурността на потребителя е гарантирана със съхраняването на всички данни единствено на неговото устройство.

Control CT 100 поддържа връзка с интернет, от където черпи информация за прогнозата за времето и постоянно оптимизира работата на котела. Така монтирането на външен датчик на практика става излишно (макар че е възможно) и реализираме още по-голяма икономия спрямо стандартните системи.

Интелигентното управление има функция за самообучаване с потребителските навици и постоянно напасва работата на системата спрямо тях.

И не на последно място Control CT 100 на Бош е с изключително актуален дизайн и придава модерна завършеност на вашия интериор у дома.

5. Скъпо ли е едно такова устройство, за колко време се изплаща с икономиите, които ще ми осигури?

Инвестицията в това устройство е изключително смислена и рентабилна, защото тя чувствително може да намали сметката ви за природен газ. С него се постигат до 15% по-високо икономии спрямо конвенционалните системи. Нещо повече – изтеглянето и поддръжката на приложението за смарт–устройства е предоставено за българските клиенти на компанията ни абсолютно безплатно. Единственото условие е те да разполагат с газов котел Bosch и, разбира се – с Control CT 100.

В периода от 17.03.2016 г. до 30.06.2016 г. всички нови битови клиенти могат да закупят подбрана серия пакети газови кондензни котли и термоуправление от BOSCH с включен монтаж от Овергаз на промоционални цени. Повече информация за предимствата на газификацията и най-подходящите газови уреди можете да получите, като посетите някоя от инициативите на Мисия „Уютен дом“.

Стефан Златев, търговски представител в Бош Термотехника БългарияСтефан Златев е Търговски представител в Роберт Бош ЕООД, където се грижи за развитието на бизнеса на компанията с ключови клиенти. Отговаря за проектните решения, като негова слабост са нововъведенията на тема газови котли, възобновяема енергия и интернет свързаност. Магистър „Промишлен мениджмънт“ и бакалавър „Общо машиностроене“ във „Факултета за германско инженерно обучение и промишлен мениджмънт“ на ТУ-София.