Както при всеки енергоизточник, ефективното използване на природния газ също зависи и от това дали избраните газови уреди са подходящи за Вашия дом. Днес решихме да се посъветваме с експерт – Любомир Хаджийски от Амакс газ, който ни разказва подробно за критериите при избор на газов котел за дома.

Какви са Вашите препоръки към потребителите при избора на газов котел? Кои са основните характеристики на уреда, на които трябва да обърнат внимание?

Наличността на следните технически критерии би следвало да бъдат взети под внимание при избора на уред: мощност, модулационен диапазон на мощността (колкото по-ниска стойност – толкова по-устойчиво и адекватно производство на топла вода), сезонна ефективност и наличие на енергиен стикер за това.

Във връзка с последното трябва да направя следното уточнение. Преди въвеждането на Европейската Директива за енергийно свързани уреди (ErP) крайния потребител бе поставен пред не леката задача анализирането на този важен параметър на газовия уред. Разнообразието на комбинациите от стойности на ефективност при различни температурни режими, съпоставяни между няколко уреда можеха да объркат или създадат неточна представа при избора. С новия подход на изискванията към производителите  за деклариране на параметъра за сезонна енергийна ефективност и производство на БГВ тази оценка става лесно. Например параметъра за сезонна ефективност ηs повече от 92% гарантира клас на ефективност А за режим на отопление и е минимално препоръчителния. Относно производството на топла вода за предпочитане е клас на ефективност А.

Други характеристики, на които потребителите трябва да обърнат внимание при избора на газов котел са температурния диапазон на отопление (колкото по-ниска долна стойност толкова по-висока гаранция за икономичност на уреда през отоплителния сезон); начин на работа на циркулационната помпа. С въвеждането на изискванията на ErP всички производители бяха задължени да окомплектоват стенните газови котли с помпи с ниска консумация. Най често в зависимост от класа на котела, той е окомплектован с електронна помпа с три възможности за управление спрямо характеристиките и изискванията на отоплителната инсталация.

И на последно, но не и по важност, закупувайки газов уред, потребителите трябва да са сигурни, че има осигурен сервиз с гарантирано ниво на обслужване. Препоръчително в този случай е избора на утвърдени директни представители на производителя, разполагащи със собствена сервизна мрежа.

Научете още за типовите газови уреди на https://gas.overgas.bg/газификация/битови-газови-уреди/.

Живея в апартамент от 80 кв.м., домакинството се състои от общо 4-ма души. Кои уреди на Immergas ще ми препоръчате и защо да избера тях?

Изборът на газов котел за това домакинство може да бъде сведен до следните три уреда, в зависимост от бюджета и желаният ефект:

  • Икономичен вариант: стенен газов комбиниран котел Victrix EXA 28
  • Оптимален вариант: стенен газов комбиниран котел Victrix 24 TT

vitrix-24-tt_1

  • Топ вариант: стенен газов комбиниран котел Victrix Maior 28 TT

vitrix-28-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%bc%d0%be-%d1%86%d0%b5%d0%bd%d0%b0

До 16.12.2016 г. можете да се възползвате от промоционални цени на висококачествените газови котли с марката Immergas. Повече информация за условията на кампанията и включените уреди вижте на https://overgas.bg/269.