Във времената на подкастите, инфлуенсърите, влоговете и достъпа до всякаква информация, да намериш именно това, което те вълнува, което е интересно за теб, което е истинско и носи стойност, се оказва лесно и възможно. Ние в „Овергаз“ вярваме, че споделянето на това, в което сме добри – добрия пример,  високия професионализъм на нашите колеги, които носят чрез работата си полза за обществото и младите, е полезно и интересно!

Нашата компания вярва и в силата на действията, водещи към резултати, а цялата ни общност работи неуморно за постигането на целите си, базирани на сходни ценности. Затова и от годините на своето създаване заставаме отговорно зад множество обществени теми, част от тях пряко обвързани с образоването на младите хора, професионалното им ориентиране и развитието на техния потенциал.

В отговор на нашата мисия и визия, Овергаз създаде „Овергаз Академия“ – организацията, носеща ползи на новото поколение чрез преобръщането на неговите представи и разкриване на перспектива за ранно кариерно ориентиране в света на газовите професии.

През последните няколко месеца, съвместно с младежката независима медия Teen Station, успяхме да заснемем и излъчим поредица от видеа, в които наши колеги разкриха повече за професиите по пътя на газа, тяхното бъдеще, ролята на професионалната ориентация и възможностите за развитие на младежи с технически интереси в България. Достигнахме до хиляди млади хора, разширихме техните познания по темите и предложихме една светла посока към възможностите за кариерно развитие още от училищната скамейка. Ако сте любопитни и сте пропуснали да изгледате цялото видео съдържание, в този блог събрахме поредицата:

  1. Първото интервю, което заснехме, бе с колегата Вилиян Янакиев. Той сподели повече за дългия си кариерен път – от стажантската позиция до мениджърското място. Чуйте неговата вдъхновяваща история и разберете какво го е привлякло към професията на газовия техник, какво му е дала компания като „Овергаз“ и как е успял да израсне в нея:

 

  1. „Учениците не са делви, в които да наливаме знания, те са факли, които трябва да разпалим!“. Според доц. Мартин Бояджиев, процесът на „разпалване“ е свързан с провокирането на интереса и любопитството към материята от страна на младите ентусиасти. Като дългогодишен преподавател в Минно-геоложкия университет – София, и изпълнителен директор на „Овергаз Академия“, той успя да разкаже интересни факти за природния газ и образованието в сферата:

 

  1. В следващ епизод изпълнителният директор на „Овергаз Инк.“ Светослав Иванов запозна аудиторията с темите за екологията, иновациите и новите технологии в газовата сфера. В своето интервю той сподели защо хората, планиращи кариера в областта на газа, нямат повод за притеснение от безработицата – работните места са гарантирани поне за следващия век. Повече за тази тенденция вижте тук:

 

  1. „Овергаз е подходящ работодател, защото търси млади хора, които искат да се развиват“, това сподели газовият инженер Христо Панталеев. Поемането по пътя на кариерата е свързано с фундаменталния избор, който всеки мотивиран и амбициозен човек трябва да направи отрано. Експертът на Овергаз увлича слушателите си с историята за своя професионален избор и приключенията, през които преминава в ежедневието си:

 

  1. Последният епизод от нашата поредица събира на едно място събеседници, от които слушателите могат да почерпят опит: г-жа Мария Тонкова, директор на Гимназията по строителство и архитектура, графика и дизайн „Кольо Фичето“, гр. Ямбол, и изпълнителния директор на „Овергаз Академия“ – Мартин Бояджиев. Двамата професионалисти разказаха повече за неразривната връзка между бизнеса и образованието. Разберете кои са характеристиките на доброто учебно заведение, как се става такова според един успешен училищен директор, и как един бизнес може да окаже своята подкрепа в изграждането на неговата визия и стратегия за успех:

За финал си припомняме едни от най-известните думи на основателя на ориентираната към обществото компания „Овергаз“, г-н Сашо Дончев: „Да бъдеш щастлив, без да усещаш, че си полезен, е невъзможно.“ В този ред на мисли, радваме се, че нашата работа ни дава възможност да бъдем ценни и полезни за обществото.