Освен в дома, природният газ намира широко приложение и в транспорта под формата на КПГ – компресираният природен газ. Мартин Бояджиев разказва накратко за КПГ в транспорта и възможността за зареждане на колата с гориво в…гаража 🙂

Какво представлява КПГ?

Компресирания природен газ (КПГ) или метанът, както го нарича шофьорското съсловие, е природен газ, съхраняван под налягане след сгъстяване от компресор. За да се използва предварително, се очиства от масло и механични примеси и изсушава от влага.

Използва се в бутилкови инсталации за снабдяване с газ на обекти, отдалечени от газоразпределителните мрежи (картинка) или в автомобилния транспорт под налягане 200-250 бара.

Как се използва в транспорта?

Произвежданите превозните средства, използващи природен газ, са широка гама: от леки автомобили и седани до товарни и тежкотоварни камиони и автобуси. В Калифорния всички междуградски автобуси и повечето комунални служби, като „чистота”, училищни превози и т.н. използват природния газ за гориво. Много европейски, японски и американски производители на автомобили пускат серийно на пазара коли с фабрични двигатели за природен газ. Изключение не прави дори МЕРЦЕДЕС.

Mercedes Benz CNG

Mercedes ML 250 BlueTec 4Matic, използващ КПГ, е един от двата модела на Мерцедес, обявени за „най-зелени“ в своята категория от немското автомобилно списание Auto Test. Сн.: green.autoblog.com

Мога ли да зареждам колата си с КПГ в дома?

Разбира се, предлагат се мини зарядни станции, които се монтират в гаражи и се свързват към домашната газова инсталация, от където се зарежда и автомобилът. Най-популярни са канадските домашни станции, от които за 6-8 часа можете да заредите автомобила с природен газ през нощта.

cng_phill_03

Мини зарядна станция, която можете да монтирате в гаража си и с нея да зареждате автомобила с гориво. Сн. neocar.info

Колко струва КПГ?

Може би по-важният въпрос е: колко по-евтин е от бензина и дизела?

Въпросът е коректен, защото в досегашната история на използването на природния газ като заместител на бензина, газът винаги е бил по-евтиното гориво и разликата е достигала до четири пъти в негова полза. Накратко, отговорът на въпроса ни дава количеството енергия, което се съдържа в един килограм метан, който се равнява на 1,42 литра бензин. По-конкретен отговор дава долната табличка:

Таблица с цени

Какви са ползите от използването на природен газ в транспорта?

Използването на природен газ в транспорта осигурява сигурна енергийна алтернатива, по-икономична и най-важното – по-чиста.

 

 

Martin Boiadjiev

Мартин Бояджиев има над 15 годишен професионален опит в газовия сектор, а понастоящем отговаря за отдел “Иновации” в “Газтек БГ”. Участвал е в редица международни проекти като УкрНИИГаз, Киев, КубанГазпром, ВННИИГАЗ Русия, Европейската икономическа комисия към ООН, PHARE, “Blue Corridor Project” UNECE и др. От 1996 г. е преподавател в Минно-геоложки университет, а от 2006 г. е гл. асистент катедра”Сондиране и добив на нефт и газ”. Мартин Бояджиев има над 25 доклади и публикации в областта на добива и транспорта на природния газ и екологичните му предимства и инфраструктурни проекти за пренос на природен газ; справочници и учебни помагала в областта на добива и транспорта на природен газ и др.