Какви са най-новите тенденции и използвани технологии на пазара на газовите котли? Кои характеристики са важни при избора на най-подходящия газов котел за дома? Попитахме представители на двама от най-добрите производители на газови уреди Viessmann и Bosch.

Стефан Златев, Бош Термотехника България: Опцията за дистанционен контрол на системата е все по-важен

Пазарът на газови котли в България е в чувствителен подем през последните няколко години. Фактори като програмата DESIREE Gas, ниската цена на природния газ, разширението на газоразпределителната мрежа и появата на мобилни търговци, които посещават клиентите на място, оказват положително влияние на газификацията.

Допълнително тенденциите в отоплителния бранш и изискванията на Европейския съюз налагат използване на кондензни газови котли с повишена енергийна ефективност, консумиращи все по-малко газ и осигуряващи висок комфорт на потребителя. Това прави отоплението с газ още по-икономично на други топлоизточници, а разликата в удобството сравнено с твърдо гориво и дори пелети е несравнима.

Освен усъвършенстването на горивната техника, от все по-голямо значение е и управлението на системата, следящо за правилното производство и усвояване на произведената от котела топлина.

Разновидностите са всеобхватни – от обикновени стайни термостати, до управления по външна температура и иновативният smart-контролер Bosch CT100, който освен дистанционен контрол предлага различно потребителско преживяване със стъкления си дизайн и модерното приложение за мобилни устройства. Регулаторите са важно допълнение към газовите уреди, с които потребителите могат сериозно да повишат комфорта в дома си и да оптимизират допълнително разходите за енергия.

Газов котел Bosch с отстъпка

imgpsh_fullsize3

 

 

 

 

 

 

 

Още модели газови котли на Bosch и Viessmann С отстъпка можете да намерите на gas.overgas.bg

 

Людмил Цветков, Висман България

От Висман България потвърждават наблюдението на колегите от Бош – през последните 2 години все по-голямо е търсенето на опция за интернет базирано управление на газовия котел. Устройството, което предлагат Viessmann като отговор на това търсене, е Vitodens 100-W. Чрез специално мобилно приложение клиентите, закупили газови котли Viessmann, могат да управляват и контролират дейността на газовия котел и когато са извън дома.

Друга тенденция, която характеризира пазарът на газови котли в България през последните години според господин Цветков, е повишеният интерес към по-качествените газови уреди. Българските клиенти все по-често избират по-висок клас техника и инвестират в устойчиви решения.

Изборът на кондензен котел е особено удачен за по-топлите дни на годината, защото те имат по-ниска долна граница на модулация, което ги прави с около 15-20 % по-ефективни, отбелязват от Висман.

 

 

До 31.07.2017 г. газовите котли на Bosch, Viessmann и De Dietrich могат да бъдат закупени с отстъпка от нови и настоящи клиенти на Овергаз. Повече информация и пълен списък с уредите в промоция вижте на gas.overgas.bg/zadoma.