Последните седмици зимата ни се представи в целия си „блясък“ – с температури много под нулата и обилни снеговалежи. При такива истински зимни условия можете да прецените дали енергоизточникът, който сте избрали за отопление, се справя ефективно със задачата. Налага ли ви се да размразявате климатика? Или да мъкнете камари с дърва за зареждане на камината? Да не говорим за мръсния въздух в районите, в които хората масово се отопляват с твърди горива. Недостатъците на най-масово използваните енергоизточници в България всъщност сериозно влошават условията ни за живот. Друг момент са сметките за отопление – твърде високи за това, което получавате в замяна или както се казва „евтиното на пръв поглед, излиза скъпо“ и обратното. Това показват и цените на енергоизточниците, актуални към 22.1.2016 г., които можете да видите в таблицата по-долу.

Ceni na energoiztochnicite_january2016

Местата на енергизточниците по скалата от най-евтин към най-скъп са с малки размествания заради лекото повишаване на цената на пропан-бутана от 0,103 до 0,106 лв./ kВтч, около 10%-ното увеличение на цената на газьола за отопление и драстичното поскъпване на котелното гориво с над 20%. Причината за поскъпването на газьола и мазута е увеличеният акциз от 1.1.2016 г. Разликата между електрическата енергия и природния газ продължава да бъде почти двойна – факт, който вече се отразява върху сметките за отопление. Припомняме, че само за миналия отоплителен сезон 2014-2015 потребителите на природен газ са спестили близо 30 млн.лв. от замяната на електричеството с далеч по-евтиното синьо гориво.

Забележка:

 

  1. Посочените цени включват ДДС (20%).
  2. Цените на течните горива са на „Лукойл Нефтохим“ АД.
  3. Цените на електрическата енергия са ефективни от 01 август 2015 г. (съгласно Решение на КЕВР № Ц-27 от 31.07.2015 г.).
  4. Средната цена на електрическата енергия за битови потребители е определена в съотношение 70% дневна и 30% тарифа.
  5. В цените са отчетени КПД на отделните котли.

 

Biser Nikolov_OvergasБисер Николов, Мениджър “Себестойност и цени”, Овергаз Мрежи АД

Бисер Николов се присъединява към екипа на Овергаз през 2003. От 2008 г. е мениджър на процес „Цени и ценообразуване”. Има магистърска степен по “Икономика и управление на търговията” от УНСС, както и специализации в областта на либерализацията на енергийния пазар и ценообразуването. Основни експертни области: Анализи на българския енергиен пазар, Ценообразуване и тарифи на природния газ, Икономическа    оценка на проекти за дистрибуция на природен газ.