Изненадващо пролетта дойде посред зима или поне така изглежда в по-голяма част от страната. Все още не знаем какво ни готви времето през март, но едно е сигурно – студът си отива.

Не така изненадващи са промените при цените на енергоизточниците, но е важно да ги знаете, за да можете да вземете правилното решение при избор на енергия за отопление, готвене и подгряване на водата.

Актуални цени на енергоизточниците за месец февруари 2016 г.В сравнение с януари 2016 г., през февруари наблюдаваме леко поевтиняване на цената на пропан бутана – от 0,105 лв/kWh до 0,095 лв/kWh – и на газьола – от 0,204 лв/kWh до 0,189 лв/kWh. Минималните промени в цените на тези два енергоизточника са в резултат на намалението на цената на петрола и петролните продукти на международните пазари. По-важно е, че голямата разлика в цената на природния газ и електроенергията продължава – киловат час енергия от синьото гориво е с близо 40% по-евтина. Като вземем предвид далеч по-високата ефективност на природния газ и благоприятният екологичен ефект върху околната среда в следствие на използването му, то и през този месец енергията от синьото гориво се оказва най-изгодна. В очакване сме и на решението на КЕВР за новата цена на природния газ за второто тримесечие на 2016 г. По последна информация поредното значително намаление се очаква да бъде над 20%. Как ще се отраи това евентуално намаление на цената за битови потребители можете да видите тук.

 

Забележка:

1. Посочените цени включват ДДС (20%).

2. Цените на течните горива са на „Лукойл Нефтохим“ АД.

3. Цените на електрическата енергия са ефективни от 01 ноември 2015 г. (съгласно Решение на КЕВР № Ц-35 от 01.11.2015 г.).

4. Средната цена на електрическата енергия за битови потребители е определена в съотношение 70% дневна и 30% нощна тарифа.

5. В цените са отчетени КПД на отделните котли.

 

Biser Nikolov_OvergasБисер Николов, Мениджър “Себестойност и цени”, Овергаз Мрежи АД

Бисер Николов се присъединява към екипа на Овергаз през 2003. От 2008 г. е мениджър на процес „Цени и ценообразуване”. Има магистърска степен по “Икономика и управление на търговията” от УНСС, както и специализации в областта на либерализацията на енергийния пазар и ценообразуването. Основни експертни области: Анализи на българския енергиен пазар, Ценообразуване и тарифи на природния газ, Икономическа    оценка на проекти за дистрибуция на природен газ.