По всичко личи, че „сиромашкото“ лято свърши, но грижата за ефективно отопление на дома едва сега започва. Синоптиците се надпреварват да дават своите прогнози за много студена или много топла зима, но хората, които не обичат да оставят нещата на случайността просто избират най-ефективния енергоизточник за отопление и подгряване на водата.

Един от основните критерий, който предопределя този избор е цената на енергоизточника. В таблицата по-долу можете да видите цените на различните енергоизточници, актуални към 24.11.2015 г.

Price Nov

Цените през ноември остават без промяна и през този месец. Разликата между електрическата енергия и природния газ продължава да бъде почти двойна – този тренд неминуемо ще се отрази и върху по-високите сметки на домакинствата, които ще използват ток за отопление, готвене и подгряване на водата през зимата.

Припомняме, че цената на природния газ за битови потребители в момента е най-ниска от 4 години насам. 4.8-те евроцента за киловатчас енергия, които заплащат потребителите у нас са с 23% по-малко от средното за Европа равнище. Така разходите за отоплението на двустайно жилище е бъдат средно 70 лв. на месец.

 

А вие кой енергоизточник използвате за отопление и доволни ли сте от месечните си енергийни разходи? Споделете ни в коментар по-долу 🙂

 

Забележка:

  1. Посочените цени включват ДДС (20%).
  2. Цените на течните горива са на „Лукойл Нефтохим“ АД
  3. Цените на топлинната енергия са ефективни от 01 октомври 2015 г. (съгласно Решение на КЕВР № Ц-34 от 30.09.2015 г.).
  4. Цените на електрическата енергия са ефективни от 01 август 2015 г. (съгласно Решение на КЕВР № Ц-27 от 31.07.2015 г.).
  5. Средната цена на електрическата енергия за битови потребители е определена в съотношение 70% дневна и 30% тарифа.
  6. В цените са отчетени КПД на отделните котли.

 

Biser Nikolov_OvergasБисер Николов, Мениджър “Себестойност и цени”, Овергаз Мрежи АД

Бисер Николов се присъединява към екипа на Овергаз през 2003. От 2008 г. е мениджър на процес „Цени и ценообразуване”. Има магистърска степен по “Икономика и управление на търговията” от УНСС, както и специализации в областта на либерализацията на енергийния пазар и ценообразуването. Основни експертни области: Анализи на българския енергиен пазар, Ценообразуване и тарифи на природния газ, Икономическа    оценка на проекти за дистрибуция на природен газ.