Или кой не се страхува от зимните сметки за отопление?

 

По стара традиция шоковите вълни от застудяванията протичат през съзнанието ни на няколко етапа.

Първата вълна са авариите. Паднат ли температурите и натрупа ли понавали малко сняг, започват да валят новини за бедстващи хора без отопление. Падат електропроводи, пукат се тръби на топлото, свършват дърва и въглища…добре, че има стари гуми.

Втората вълна е мръсният въздух. Ниските температури очаквано и логично предизвикват повишена консумация на енергия, в това число и под формата на въглища, брикети, сухи дърва, мокри дърва, гуми и всякакви горими боклуци. И всяка по-студена зима се тюхкаме защо ни е мръсен въздухът. Студените дни отминават и ние забравяме… до следващия път.

Решенията са около нас, пред нас. Ще ни извадят очите, и на нас, и на нашите управници. Трябва да е нещо екзотично, като например филтри на комините, безплатен транспорт (знаете онази поговорка за безплатния обяд, нали?), колела под наем (все едно не с мръсния въздух се борим, а със затлъстяването), молби да се ограничава горенето на … стари гуми. И тъкмо вятърът поразсее мръсния въздух и идва третата вълна.

Третата вълна са сметките. От началото на януари 2017-та медиите се надпреварват да ни плашат как идват обезглавяващи сметки за ток и парно за декември. Това обаче се оказва, че не е най-обезглавяващата новина. Оказва се, че сметките, които трябвало да очакваме за януари, са още по-така. И всички през първата десетдневка тръпнат. В очакване как ли ще ги сурвакат с първата зимна сметка тази година. А има и такива – по-предвидливи, които от сега вече са с настръхнали коси за изравнителните сметки, които ще са затихващата фаза на третата вълна, точнно преди да стане време да се печем по плажовете.

И започват едни паркетни танци и изпълнения. Министри се молят на компаниите да разсрочат сметките. Включват се едни студени резерви, пък се оказа, че те са дотолкова изстудени, че не могат да се включват. Министърът жертвоготовно включва в матросовата спасителна команда износителите на ток, като им забранява да го изнасят. Регулаторът пък маха с пръст, че щял да проверява. Все едно по-високите сметки са заради кефа на компаниите. Или може би регулаторът трябва да замаха пръст към небето с упрека: Как може такова безобразие – точно през зимата температурите да са толкова ниски и да вали толкова много сняг?

Въпреки височината на тези три вълни, има едно островче, което остава непокътнато. Едни близо 70 000 домакинства, дето нито една вълна не ги лови.

Студено, мраз, сняг, виелици, а те са си на топло и газът си ги топли. Без спиране.

Чудят се разни експерти и управници как да се борят с втората вълна, а тези близо 70 000 домакинства живеят с ясната мисъл и осъзнатия комфорт, че не замърсяват райското ни кътче, наречено България. Не цепят дърва, не зареждат складове, не зареждат печки и котли, не чистят сгур и пепел. И дори знаят, че така са си осигурили по още свободно време, колкото една нормална отпуска от 20 дни.

От третата вълна няма как малко да не се измокрят. Всички четем, слушаме и гледаме едни и същи послания по медийните канали. И тези домакинства от островчето също слушат как ги чакат гилотинни сметки. Някои от тях със сигурност забелязват, че се говори основно за сметките за ток и парно, но в суматохата на тази ледена зимна буря от послания може и да пропуснат този факт. Но дори и тази вълна ги подминава, при това много по-бързо от първите две, защото това, което са направили в дома си, е само тяхно и ползата си е само за тях. Не могат да избягат от напрегнатите послания за аварии и мръсен въздух, но знаят че са на топло и колкото им е по-топло, толкова повече пестят.

Ще попитате – колко им струва ли?

Сметката за едно домакинство на газ за декември, живеещо в апартамент с големина между 70 и 90 квадратни метра, е била 110 лева. В това число е включен и разходът за топла вода и готвене. За един отоплителен сезон домакинство, живеещо в подобен апартамент, пести около 1300 лева, ако е заменило електрическата енергия и 20 дни огнярска работа, ако е заменило твърдото гориво.

Още по-интересно е при сметките за януари. На фона на посланията за фактури, по-високи спрямо предния месец и спрямо същия месец на предходната година с 500 %, газифицираните домакинства остават сухи и от третата вълна. Най-масовите жилища (около 80 квадратни метра) са платили за отопление, топла вода и готвене средно 160 лева, което е само с 8% над сметките им за същия период на 2016 г. При 30% по-висока енергийна консумация и при положение, че средната месечна температура през януари 2017 г. е била най-ниската за последните 17 години!

Дойдоха и февруарските. И на газифицираните домакинства също, чиято средна сметка е 110 лева.

Комфортът е безспорен, разходите – ниски, сигурността на доставките – гарантирана. Защо да ползвате друг енергоизточник?

 

%d1%81%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%be%d1%81%d0%bb%d0%b0%d0%b2-%d0%b8%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%be%d0%b2Светослав Иванов е инженер и икономист. Има над 20 години опит в енергетиката. Ръководил е проекти за газификация на множество български градове. В момента е зам.-изпълнителен директор „Маркетинг и продажби“ в най-голямата газоразпределителна компания у нас -„Овергаз Мрежи“. Интересите му са в областта на природния газ, либерализацията на енергийните пазари, енергийната ефективност и екологията. Последвайте Светослав Иванов в Twitter @Svetoslav_Iv.