В ефира на Nova News гостува Дарина Георгиева, мениджър „Овергаз общество“ и изпълнителен директор на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН.

В студиото на „Социална мрежа“ Дарина Георгиева обясни, че напоследък младите хора се ориентират към професии, свързани с опазване на околната среда, и към сферата на IT технологиите. Успоредно съществуват две тенденции. Първата е, че младите хора търсят работа със смисъл, за тях опазването на околната среда е нещо изключително ценно и те търсят работа и компании, които могат да им предложат този смисъл. Неминуемо климатичните промени, цените на горивата, бедствията – всичко това предполага така наречените „зелени“ професии да бъдат много търсени и актуални. Друга тенденция е да се търсят технологични професии, например анализатори на данни и IT специалисти. „Младите търсят компании, които са отговорни, които предлагат смисъл, добро възнаграждение и възможности за развитие“ – каза в ефира на Nova News Дарина Георгиева.

Вижте видеото с интервюто на Дарина Георгиева по Нова ТВ

За да се осигурят достатъчно подготвени специалисти в редица специфични професии, бизнесът работи много тясно с професионалните паралелки в средните училища – така учениците, които работят и учат едновременно в 10,11 и 12 клас, могат да получат реални практически умения.

За поредна година на 25 и 26 ноември „Овергаз“ ще участва в ежегодния Базар на професиите. Повече информация по темата ще споделим в блога допълнително.